A DA NIJE BILO PET MINISTARA?

Drugi Split Pride je uspio - može se kad se hoće

Bionic
Reading

Drugi po redu Split Pride je uspio i Povorka ponosa bila je veselje, ali razloga za posvemašnje zadovoljstvo ipak još nema dovoljno. Iako je sudionika bilo dvaput više nego prošle godine, sve se odvijalo u sjeni jakih mjera osiguranja u kojima je sudjelovalo čak 900 policajaca, helikopter te dva vozila s vodenim topovima. No, teško je bilo nešto drugo i očekivati kad je u grad pod Marjanom na ovogodišnju Povorku ponosa duplo brojniju nego prošle godine pristiglo i pet ministara: Vesna Pusić, Ranko Ostojić, Predrag Matić Fred, Arsen Bauk te Ivan Vrdoljak

Vesna Pusić

'Ovoga puta policija je odlično odradila svoj posao, bolje nego prošle godine kada je hodala na 10 metara udaljenosti i time pozivala na nasilje. U biti smo između onih koji bi htjeli da Split bude selo i onih koji žele da je Split grad. U Splitu ima jako puno odvratnih ljudi, a tu se ne radi o genetičkoj odvratnosti', kazao je ugledni splitski pravnik Nikola Visković te dodao da crkva ima velik utjecaj te da je ona posljednja koja tvrdi da je homoseksualizam bolest.

16:35 - Pride je gotov!
Sanja Juras zahvalila je svima što su došli na Split Pride te je aktivistima rekla da imaju organiziran prijevoz do kuće, ali i da skinu vidljiva obilježja Pridea dok se budu kretali gradom.

16:05 - Članice zbora koji pjeva na Rivi odjevene su sve u crno, na glavi imaju crne beretke, umjesto pištolja imaju banane i pjevaju prilagođenu verziju Thompsonove pjesme 'Lijepa li si' , 'Oj Zagorko, lijepa li si, Dalmatinka, more moje, jedna duša, a nas dvije' - dijelovi su prilagođene pjesme. 'Sad je to naša pjesma', rekla je jedna od pjevačica te dobila veliki pljesak!

16:00 - Do 15.40 sati privedeno je 40-ak osoba, iz različitih zakonski osnova. I dalje u policiji tvrde da privedeni nisu ugrožavali sigurnost Pridea. Neki od protivnika Gay Pridea, oni koji se nalaze s druge strane ograde, mole krunicu.

15:45 - Program na Rivi počeo je pozdravom dobrodošlice Mirjane Kučer: 'Došli smo ovdje pokazati da želimo biti jednake i jednaki pred zakonom bez obzira na naše različitosti. Došli smo slaviti pravo da budemo ono što jesmo. Nema dileme o tome je li Pride Splitu potreban ili ne'. 'Pride u Splitu je tu gdje treba biti', kazala je Kučer i pozdravila Miru Bogdanovića, jednog od prvih podržavatelja LGTB osoba u Splitu.

Sanja Juras iz Kontre rekla je kako se nada da će Split uskoro dobiti i svoju prvu udrugu koja će se boriti za prava LGTB osoba:'U Splitu su se prvo feministkinje počele boriti za prava LGTB osoba i nećemo prestati s Prideovima sve dok ne ostavirmo svoja prava. Ova vlada, kao i prošla, ignorira postojanje LGTB obitelji u Hrvatskoj i zbog toga apeliramo na vladu za promjenu obiteljskog zakona treba donijeti odmah'.

15:35: Povorka je stigla na predviđeno mjesto program nasred Rive ispred Splitske banke. Postavljena je malena pozornica te zvučnici i mikrofoni. Očekuje se početak programa. Iako su se mnogi bunili, splitskom Rivom vijore se deseci zastava duginih boja.

15:24 - S istočne strane Rive se okupilo nekoliko stotina Splićana koji izdaleka gledaju Split Pride. Nitko ne prosvjeduje, uglavnom se radi o prolaznicima, koji baš ništa ne dovikuju. Split Pride je do Rive došao u rekordno kratkom roku jer je prolazio kroz 'grad duhova'.

15:19 - Jedan je čovjek s podučja Voćnog trga uspio probiti policijski kordon, ali samo nakratko jer su ga zaskočila dva policajca, uhvatila za ruke i odvela izvan zaštićene zone.

15:09 - Povorka je stigla na rivu. Sve je mirno i nema incidenata. Neki građani na terasama plješću povorci

15:06 - Povorka prolazi uz prolaz za Prokurative gdje je lani bačen suzavac. Prošle godine je gomila na tom mjestu urlala na gay aktiviste. Sada je sve mirno. S obje strane Marmontove sve je puno interventnih policajaca, a povorka je naišla na toplu dobrodošlicu, zaposleni u trgovinama i kafićima izišli su pozdraviti Split Pride, a isto čine i stanovnici sa svojih prozora i balkona. Povorka se kreće uz zvuke zviždaljki, vuvuzela i bubnjeva praćena jakim policijskim snagama.

15:05 - Stigli su u Marmonotovu ulicu i kreću se prema rivi uz glasnobubnjanje, zvižduke i vuvuzele. Ispred kolone hoda nekoliko desetinapolicajaca, a okolne ulice su blokirane. Do rive imaju još 100 metara

Ivan Vrdoljak

15:02 - Povorka je u Marmontovoj ulici. Uz središnji transparent Split Pridea, dominira i onaj 'Neka cijela Riva zna za Bračanina dva'

14:59 - Građani koji sjede na kavi uz trasu kojom prolazi Povorka ponosa su zapljeskali. Megafonom aktivisti pozdravljaju građane Splita. Pozivaju ljude da im se pridruže

14:54 - Povorka ponosa je krenula iz Đardina. Bubnjari najavljuju njihov prolazak Ulicom kralja Tomislava. Na čelu kolone su žene koje nose transparent Jednaki/e pred zakonom. Cijelim putem prati ih policija.

14:53 - Povorka ponosa se priprema za polazak prema Rivi. Okupilo se oko 500 aktivista, koje prate mnogobrojni novinari.

14:50 - Jednom od privedenih pronađen je nož sakriven u čarapi, izvijestila je policija.

14:35 - Bila sam nekoliko puta na Zagreb Prideu, nitko nas nije posebno zvao, to je stvar stava i svjetonazora. Došli smo stati u obranu hrvatskih zakona, kako bimo se borili protiv nasilja i kako bismo upozorili da svatko u Hrvatskoj ima pravo biti ono što jest bez ikakve diskriminacije - kazala je ministrica Pusić.

Ranko Ostojić

Pritom je istaknula da ni na Zagreb Prideu nije držala govor jer smatra da ovo nije mjesto na kojem bi trebali govoriti ministri nego samo trebaju pokazati da imaju svoj stav.

Ministar Bauk rekao je: 'Očekujem kako će ove godine biti bolje nego prošle, a za nekoliko godina bi mogla biti turistička atrakcija. Ne mislim da je Vlada licemjerna, uskoro će u proceduru zakon koji će u jednom dijelu izjednačiti prava istosplolnih zajednica i bračnih partnera, ali u jednom dijelu ta prava neće biti izjednačena.

Ministar Vrdoljak je rekao kako se dobro osjeća u paradi te da je ponosan što je u Splitu. Ministar Fred poručio je također da je ponosan jer su pripadnici Četvrte brigade pozvali na nenasilje i što su građani koji ne podržavaju Split Pride poslušali poruku dubrovačkog biskupa Mate Uzinića da ignoriraju skup.

Arsen Bauk

14:29 - Vlasti Grada Splita, kao i nijednog drugog grada u Hrvatskoj, ne mogu derogirati jasno određene Ustavne ovlasti. To je sve što imam kazati povodom osporavanja Vladine nadležnosti za odobravanje javnog okupljanja, u ovom slučaju Split Pridea - kazao je Ostojić, ministar unutarnjih poslaova. Na upit što očekuje od današnjeg skupa rekao je: 'Čvrsto vjerujem da će sve proći u najboljem redu i da ćemo se ovako lijepo okupljeni uputiti zacrtanom rutom i završiti programom na Rivi'.

14:30 - U Đardin su upravo stigli i ministri Ivan Vrdoljak i Vesna Pusić te Ranko Ostojić Arsen Bauk te Predrag Fred Matić

Predrag Fred Matić

14:25 - Pola sata prije polaska povorke u Đardinu je oko tisuću ljudi. Bubnjaju, pjevaju, plešu ili sjede na travi čekajući polazak povorke najavljen u 15 sati, a policija je dosad u Splitu privela 20 osoba jer nisu imali osobnu iskaznicu te zbog drugih prekršaja protiv javnog reda i mira.

14:00 - Na Trgu dr. Franje Tuđmana više je od 60 policijskih vozila i vodeni top. Kafići na Rivi rade, a piće se poslužuje samo u plastičnim čašama i uklonjene su i pepeljare.

13:56 - U posljednjih 20-ak minuta došlo je nekoliko organiziranih grupa gay aktivista, pa ih sada ima 600-tinjak, što je duplo veći broj nego lani, javlja dalmacijanews.com za koji je Mirjana Kučer iz udruge Domine rekla: 'Očekujemo još aktivista i ovo nas zaista raduje'.

13:50 - Prije 15-ak minuta zatvorena je trasa kojom će proći sudionici Split Pridea. Na Rivi, iza ograde koju je postavila policija prema moru, za sada je potpuno mirno, malobrojni šetaju, a samo jedna grupica od 50-ak osoba sjedi na zidiću. Članovi Građanskog stožera za obranu Rive pojedinačno šetaju preko Rive, dijelom koji nije ograđen.

13.45 - Marmontova je potpuno prazna. Šeće samo nekoliko stranih turista iz Kine. Sve trgovine i restorani u Marmontovoj morat će se zatvoriti na 20 minuta i spustiti rolete dok će prolaziti povorka

13.33 - Na dnu Marmontove ulice skupilo se zasad oko 100 ljudi, pretpostavlja se protivnika Pridea, pišu 24sata, a ima i znatiželjnika koji su se 'nalaktili' na policijsku ogradu i gledaju što će dogoditi.

13:30 - Broj sudionika polako raste, od viđenijih Splićana stigli su sveučilišni profesori Inge Koludrović Tomić i Mirko Petrić, zatim Lovre Rumora, član Zelenih Dalmacije, Mladen Badovinac iz TBF-a, Predrag Matvejević, Zoja Odak, Nenad Puhovski, Zlatko Gall, Rajko Grlić, Jurica Pavičić, Ante Tomić, Boris Dežulović, Viktor Ivančić, a dolazak su najavili i Mladež SDP-a te splitski HNS.

Boris Dežulović za crol.hr: 'Ovdje sam jer naprosto moram biti - to je stvar elementarne građanske pristojnosti. Svakom pederu je dužnost biti tu jer pederi smo svi. I oni iza policijskog kordona, samo što to još ne znaju. Jer, biti peder ne znači samo voljeti isti spol već biti ugrožena manjina. Svi smo ugrožrena manjina, ali ovi iza ograde to još ne znaju'. Na pitanje je li ga strah, Dežulović je odgovorio kako ga nije strah jer je navikao biti peder cijeli život.

Očekuje se dolazak ministara iz Zagreba, a Ranko Ostojić, piše Vlada na Twitteru 'u vlastitom je stilu spreman za Pride' - Nosit će majicu s natpisom 'I'm not alwasy right, but I'm never wrong' (Nisam uvijek u pravu, ali nikad ne griješim)

12.58 - Na Rivu je postavljena svojevrsna mini pozornica sa zvučnicima i mikrofonima za govornike Split Pridea.

12.56 - Što se tiče vlasti Grada Splita one i ove godine otvoreno opstruiraju naše pravo na javno okupljanje. Što se pak tiče Vlade, nadam se da će joj nakon dolaska njihovih članova na Split Pride postati jasno da mi ne tražimo samo pravo na javno okupljanje već da imamo konkretne zahtjeve. Tražimo od Vlade da ih ona ispuni, a hoće li se to i dogoditi, vidjet ćemo - dodala je Sanja Juras iz Kontre.

12.46 - Za razliku od prošle godine, kada su nam vlasti uskratile pravo na javno okupljanje, te smo zbog toga bili izloženi ogromnom nasilju, ove godine državne vlasti su nam omogućile javno okupljanje, kaže Juras za dalmacijanews.com

Na rivi je raspoređen velik broj policijskih vozila, u blizini su idva vodena topa, a navodno je došlo do prvog naguravanja s gradskimredarima, no iz Grada su demantirali da je riječ o njihovim snagamareda, a naguravanje je demantirala i policija.

12. 45 - Sudionici povorke imaju majice i zastave u duginim bojama uz transparente: 'Ljubi, ljubi pedera!', 'Manje pucaj, više tucaj', 'I pederi su radnici', 'Moj dida je gay', Mi plaćamo porez, Stop diskriminaciji na sveučilištu', i mnoge druge.

Među građanima će biti i velik broj policajaca u civilu. Terase na rivi također su ograđene i zasad su još prohodne, kao i Marmontova ulica. Ljudi i brojni turisti koji fotografiraju velik broj policije na rivi još se mogu normalno kretati, no uskoro počinje posebna regulacija prometa.

12.40 - Na rivi je navodno došlo do naguravanja između komunalnog redarstva i policije. Navodno su komunalni redari htjeli smanjiti prostor predviđen za skup, no iz Grada demantiraju da su to napravili njihovi redari - pišu 24.sata.

12.25 - Riva je potpuno ograđena. Ograda je postavljena dva metra od mora, što onemogućava da se okupi veliki broj protivnika Povorke ponosa, javlja dalmacijanews.com

12.13 - Riva je potpuno ograđena te je uspostavljena zaštićena zona od ulaska na Rivu iz pravca Lučke kapetanije do Trga Franje Tuđmana, a ograda se nalazi dva i pol metra od mora čime je onemogućeno okupljanje većeg broja protivnika Split Pridea. Također, posebna policijska 'navalna' vozila s vodenim topovima nalaze se - jedno na Trgu Franje Tuđmana, a drugo pred HNK Split.

11.52 - Policija je zatvorila sjeverne prilaze Đardinu, tako da se njemu u ovom trenutku može prići jedino iz smjera tržnice i preko Grgura.

11.37 - Kao što je bilo i najavljeno, policijski helikopter počeo je kružiti nad središtem grada.

11.32 – 'Sve teče u najboljem redu što se tiče organizacije Split Pridea. Ono što, međutim, treba istaknuti je prljava Riva, koju, za razliku od svih ostalih dana, gradske službe nisu očistile', kazala je Mirjana Kučer iz Domina.


Uoči Pridea uhićen muškarac u alkoholiziranom stanju

Policija je poručila da neće onemogućiti bilo kojeg građanina da se pridruži koloni, međutim, na trasi ulicom kralja Tomislava i Marmontovom bit će postavljena ograda, a građanima koji se ne priključe koloni u Đardinu bit će dozvoljen pristup ogradi. Ovogodišnji Split Pride osigurava 900 policajaca iz različitih dijelova Hrvatske, a pomoć će im iz zraka pružati i helikopter, koji već neko vrijeme kruži nad gradom.

Cijeli događaj, kao i zbivanja vezana za njega, bit će snimana, a policija će snimke koristiti da bi identificirala eventualne počinitelje kaznenih i prekršajnih djela. Međutim, organizatori opet nisu posve zadovoljni, naime, koordinatorica Kontre Sanja Juras u izjavi HTV-ovom podnevnom Dnevniku požalila se da snage reda ne surađuju s volonterima Split Pridea jer smatra da zbog slobode okupljanja ne bi trebalo biti nikakvih gelendara, a ustvrdila je i da nisu baš bili najugodniji u komunikaciji.

Prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, prošlogodišnji izgrednici morali su se javiti policiji, gdje će biti zadržani do kraja parade,a navodno su im pretraženi i stanovi. Također, palo je i prvo uhićenje, a riječ je o jednom alkoholiziranom muškarcu koji je remetio red i mir.