I DALJE BEZ PRAVOG LJETA

Još pet dana pljuskova, ali toplo i do +32

08.06.2012 u 10:37

Bionic
Reading

U cijeloj Hrvatskoj u petak će biti vrlo toplo, pa i vruće s temperaturama koje će ponegdje dosezati 32° C. Međutim, od subote nam slijedi nekoliko promjenjivijih i malo svježijih dana s mjestimičnim pljuskovima, a više sunca ponovno se očekuje u drugoj polovici sljedećeg tjedna, najavljuju prognostičari

U subotu će u unutrašnjosti Hrvatske malo osvježiti, a uz umjerenu i povećanu naoblaku mogući su lokalni kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove. Dnevna temperatura snizit će se za nekoliko stupnjeva, no i dalje će ostati toplo, a u Slavoniji i vruće – preko 30.

U subotu će na Jadranu biti djelomično sunčano. Povremeno će biti promjenjive naoblake s kojom će samo mjestimično biti malo kiše ili pljuskova, više na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji. Puhat će do umjereno jugo koje će slabiti u drugom dijelu dana. Jutro će biti 2 do 3 stupnja toplije u odnosu na petak, a najviše dnevne temperature kretat će se od 26 do 32° C.

U nedjelju će na kopnu biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, vjerojatnije u prvome dijelu dana. Temperatura zraka bit će uglavnom između 21 i 26° C, a na istoku i malo viša.

U nedjelju će na Jadranu biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Lokalno će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom. Puhat će većinom slabo do umjereno jugo i južni vjetar. Zadržat se vrlo toplo do vruće i sparno.

U ponedjeljak će u kopnenom području biti dosta oblaka mjestimice s kišom i pljuskovima osobito u središnjim i gorskim krajevima. Ponegdje su mogući i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni,a temperature će se kretati od 20 do 26° C.

Na Jadranu će biti djelomično sunčano, a uz jači razvoj oblaka očekuju se kratkotrajni pljuskovi osobito u obalnom zaleđu. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo. Temperature će biti od 23 do 28° C.

U utorak će se u cijeloj Hrvatskoj nastaviti promjenjivo vrijeme. I dalje su mjestimice mogući pljuskovi, češće u kopnenom području i obalnom zaleđu, a rjeđe na obali i otocima gdje će biti više sunca. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati.

Slično vrijeme čeka nas i u srijedu, a u drugoj polovici tjedna moglo bi biti više sunca i još više topline, rekao je Kristijan Božarov predsjednik udruge Crometeo.

Zanimljivosti

Jedna narodna meteorološka izreka kaže: 'Sv. Medardo (koji pada na današnji dan) kaj nam daje 40 dana traje.'

10. lipnja 1964. požar je uništio meteorološku postaju na Sljemenu u Tomislavovom domu.