Hrvatska 17 KILOGRAMA MARIHUANE

Krijumčario drogu zbog financijskih problema

  • Autor: tportal.hr
  • 6.12.2008 14:20:31
  • 6.12.2008 14:20:24

M. M. (38) zvani Mišo uhićen je za vrijeme akcije kodnog imena Krilo, tijekom koje je zaplijenjeno 17 kilograma marihuane i uhićeno devet osoba

Akcija kodnog imena Krilo, tijekom koje je zaplijenjeno 17 kilograma marihuane i uhićeno devet osoba, temelji se na detaljnom iskazu jednog od kurira, koji je već prilikom ispitivanja u policiji imao odvjetnika te je njegov iskaz, uz snimljene tajno prisluškivane razgovore, neoborivi dokaz koji će bez sumnje stajati zatvora ekipu udruženu u šverc i prodaju trave - prenosi Slobodna Dalmacija.

M. M. (38) zvani Mišo 'pjevao' je puna dva sata policijskim inspektorima. Potanko je opisao svoju ulogu kurira pri prevoženju marihuane iz BiH za bossa Šćepu Boškovića (45) iz Stoca, za što ga je regrutirao Željko Ćuzić (33) zvani Ćuze, koji živi u Metkoviću, a rodom je iz Mostara.

U rujnu ove godine, zbog teških financijskih problema, M. M. je počeo za Ćuzu obavljati ilegalan posao. Tada je Ćuzić već bio pod tajnim mjerama nadzora naloženim od Županijskog suda u Zagrebu, na zahtjev USKOK-a.

Prema uputama poslodavaca, M. M. je prepravio prtljažnik svog automobila kako bi imao bunker za drogu, a za prijevoz je dobivao od 100 do 150 eura po kilogramu.

'Želio sam osigurati egzistenciju svoje troje djece, a legalan posao nisam uspio naći. Prvi put su me angažirali polovicom rujna, kada sam dva puta išao svojim Peugeotom 106 u BiH, gdje mi je Bošković predavao 5 kilograma marihuane. Ćuze mi je dao upute prema kojima sam išao u Split, gdje sam dvojici muškaraca iz Kaštela predao pakete. Istoj dvojici sam polovicom studenog nosio po pet kilograma, a nalazili smo se kraj groblja u Kaštelima, gdje su dolazili Golfom. Njih dvojica su nakon toga uhićeni', detaljan je bio kurir.

Mario Bralić (31) iz Kaštel Starog i Ivan Ćupić (27) iz Kaštel Lukšića uhićeni su 14. studenog, kada je u Ćupićevoj garaži nađeno 5,2 kilograma droge. Od tada se nalaze u pritvoru, gdje im se desetak dana kasnije pridružila i druga grupa od sedam suučesnika.

M. M. je opisao i isporuku u listopadu, kada je u splitski predio Žnjan donio 4 kilograma marihuane, koje je preuzeo u Crnićima.
Uhićen je pa pušten.

Po drogu su došla dvojica na motociklima i uzela pakete. M. M. priča da je tada došlo nekoliko policijskih automobila te je uhićen. Dvojica na motociklu s marihuanom su, kako je on izjavio, uspjela pobjeći.

Jedan od njih bio je Dean Martedić zvani Điđi (22) iz Splita, koji je distribuirao drogu na tom području. Martedić je nekoliko sati ranije, na parkiralištu Robne kuće Prima u Poljičkoj ulici, platio ilegalnu robu Boškoviću i Ćuziću.

M. M. ne objašnjava kako je ostao na slobodi, ali kaže da se strašno uplašio, što ga nije spriječilo da nastavi prevoziti marihuanu. U sljedećim pošiljkama manji broj paketa je spremao kod sebe u kući, navodno jer nisu mogli stati u prtljažnik, ali je vjerojatnije da je počeo uzimati travu kao plaću.

'Dva tjedna prije uhićenja prevezao sam dva kilograma u Metković, a dva dana prije uhićenja uzeo sam od Boškovića u Crnićima u BiH 22 paketa s ukupno 11 kilograma.

Isti dan otišao sam u Hrvatsku, u pizzeriju u Podstrani kraj Splita. Tamo me čekao Bošković sa svojim Renaultom Lagunom, u koji smo prebacili drogu', izjavio je on. Bošković je pošiljku predao nepoznatoj osobi te je kupac i tih 11 kilograma ostao izvan dohvata policije i USKOK-a.

Dva dana poslije, 24. studenog M. M. ponovno preuzima od Boškovića 10 kilograma i odlazi prema splitskom području, gdje ga je u Krilu Jesenicama, na parkiralištu pokraj hotela, u Golfu dočekao Tonči Martedić (28) zvan Ćoni iz Splita, Deanov stariji brat.

Obojica su uhićena na putu prema mjestu primopredaje u Splitu. U isto vrijeme kraj pizzerije u Podstrani uhićeni su Bošković i Dean Martedić.

U istražnom zahtjevu navode se još i Hrvoje Milinović (25) i Josip Vrljić (27) iz Rijeke, koji su dilali travu na svom području. Početkom rujna oni su četiri kilograma preuzeli od Ćužića, točno 15 minuta prije ponoći, u Metkoviću, po cijeni od 1.800 eura za kilogram.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr