OTVOREN DIO ZAPADNE OBALE

Kerum: Uspornici su previsoki, kako će voziti luksuzni auti?

06.06.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Željko Kerum otvorio je dio uređene Zapadne obale, gradskog projekta na koji će - po priznanju njegovog zamjenika Jure Šundova - biti potrošeno minimalno 60 milijuna kuna plus PDV, dakle 75 milijuna kuna. Otvorena je prometnica i tako su riješene višemjesečne gužve, dok se dio uz obalu planira dovršiti u rujnu ili listopadu

Na poludovršenom projektu organizirano je čak i svečano rezanje vrpce, što je Kerumu bila prilika za novi nastup pred novinarima i kritike njegovim kritičarima. 'Bilo je svakakvih priča i kočenja, a ja sam ponosan što ćemo projekt star 57 godina ostvariti upravo u našem mandatu. Nijedan projekt nije idealan, pa tako ni ovaj, ali tek će se pokazati koliko je značajan za grad', kazao je Kerum pa iznio konkretne primjedbe: 'Evo, mislim da su ležeći policajci previsoki, čak će i autobusi zapinjati - a kamoli neko luksuzno ili sportsko auto', drži splitski gradonačelnik. Zbog svečanog rezanja vrpce nakratko je prekinuta i sjednica Gradskog vijeća, a na ceremoniju su osim gradonačelnikove ekipe dovedeni i gradski vijećnici - no samo oni iz Kerumove stranke.

Na sam dan otvaranja javnim pismom pobunili su se stanari obližnjih zgrada, koji su rekonstrukcijom Zapadne obale ostali gotovo bez ijednog mjesta za parkiranje. Gradonačelnika nisu previše zabrinuli: 'Svatko ima pravo protestirati, ali imaju garažu u hotelu Marjan na 12 tisuća kvadrata, neka parkiraju i plate', kazao je Kerum. Izostavio je tek informaciju da bi se parkiranje trebalo platiti - njemu, kao vlasniku hotela Marjan.

Požalio se Kerum da 'neki već žele onemogućiti vezivanje megajahti na Zapadnoj obali' iako je projekt promijenjen tako da je omogućeno pristajanje i brodova do stotinu metara dužine. 'Veliki je značaj toga, da ljudi mogu vezati brod i ići direktno u gradsku jezgru, lokale... Možda tako netko investira u Split', nada se Kerum. Priznao je da se vlastitim brodom već bio privezao na Zapadnu obalu, iako je to danas - ilegalno.

Iznio je gradonačelnik i svoju originalnu viziju budućnosti splitske luke, koju bi želio pretvoriti u veliku marinu za brodove i jahte, dok bi trajekte izmjestio na vanjsku stranu obližnjeg Katalinića briga. Na novinarsko pitanje koliko je koštalo uređenje ovog dijela obale, za koje je donedavno tvrdio na 'građane neće stajati ni kune', Kerum je odgovorio šeretski: 'Koliko je koštalo? Malo...'