JOSIPOVIĆ ZA GLOBUS

'Izgubili smo pobjednički mentalitet i imamo kulturu kukanja'

06.06.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Posljednje istraživanje agencije Promocija Plus pokazalo je da su građani Vladu ocijenili mršavom trojkom. Takva ocjena ne iznenađuje s obzirom na neke nepopularne poteze i pad ekonomske aktivnosti, no dok istraživanja pokazuju sve više pesimizma među građanima, predsjednik Ivo Josipović poziva na optimizam, o čemu je progovorio i u intervjuu za Globus

Svoj optimizam, pojasnio je Josipović u Globusu, temelji na potencijalima koje Hrvatska ima, a koji se ne nalaze samo u turizmu. 'Zbog svog geostrateškog položaja možemo računati na vrlo zanimljive inozemne investicije, ali sami sebi često bacamo balvane pod noge. Imamo kulturu kukanja. Nemamo više onaj pobjednički mentalitet s početka naše državnosti', kazao je Josipović za Globus, pojasnivši da se pobjednički mentalitet ne ogleda samo kroz slavljenje vojnih i sportskih pobjeda, nego i kroz slavljenje umjetnika, znanstvenika i gospodarstvenika.

No, iako Josipović tvrdi da potencijala za investicije ima, zasad se najavljivani investicijski bum nije dogodio. 'Za velike investicije potrebne su velike pripreme. Mislim da je pet mjeseci, koliko je Vlada u mandatu, prekratko vrijeme da bi se pripremili ozbiljniji projekti. Dajmo Vladi vremena! Očekujem da se do kraja godine pokažu prvi rezultati. Ako ih ne bude ni za godinu dana, onda ćemo se morati pitati zašto se to nije dogodilo, zašto su investicije izostale', poručio je Josipović.

Nedostatak konkretnih rezultata koji su obećani u programu Vlade djelomično i objašnjava pad popularnosti Banskih dvora, no ako se pita Josipovića, pad popularnosti političkih aktera normalan je u državi koja se nalazi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi. Osim toga, pojašnjava Josipović u intervjuu, logično je da je Vlada imala veliku podršku nakon izbora jer tu radilo o 'sindromu općeg postizbornog optimizma', no taj balon se sada ispuhuje.

'Mislim da je, ne samo za Vladu, nego i za cijelo društvo važno da se afirmacijom uspjeha potiče optimizam. Nije istina da nema uspjeha. Ima ih. Vlada je povukla i neke dobre poteze. Ministar Maras ovih mi se dana pohvalio podatkom da je od početka ove godine, prvi put nakon dugo vremena, više obrta otvoreno nego što ih je ugašeno. Tristo obrta u plusu u četiri mjeseca... To je svakako dobar i ohrabrujući pokazatelj', kazao je Josipović.

198027,197115,196150,196122
Unatoč tim dobrim vijestima, predsjednik Josipović ipak je zabrinut za gospodarsku budućnost. Brzina i jednostavnost odlučivanja, uvjeren je Josipović, bit će presudni za gospodarsko pokretanje i izlazak iz krize. 'Bez energične akcije neće biti bolje. Vlada i državna uprava građanima maksimalno moraju olakšati pokretanje i razvijanje poslova. Ljudi me gotovo svakodnevno zasipaju pismima u kojima se žale na svojevrsni teror administrativnih postupaka, koji su često potpuno besmisleni i onemogućavaju im bilo kakve poduzetničke inicijative. Ta zarobljenost nepotrebnim, štetnim i ograničavajućim propisima je pogubna. Kao predsjednik potpisujem zakone koje nikada ne bih napisao. Imam dojam da su Vlada i Sabor već dugo zarobljenici administrativnog aparata koji se nije sposoban istrgnuti od preživjelog, s modernim svijetom nespojivog, načina razmišljanja', požalio se Josipović.

Upitan može li Vlada pad popularnosti zahvaliti i ministru financija Slavku Liniću koji se 'nametnuo rigoroznim mjerama, svojom poreznom presijom i fiskalnim cijeđenjem naroda', Josipović je kazao da ne smatra da je 'provođenje zakona cijeđenje'.

'Ministar koji provodi zakon je dobar ministar. Nejednaki kriteriji najveća su opasnost za svako društvo. U Hrvatskoj su godinama, nije tajna, jedni zbog neplaćenog poreza završavali u zatvoru, a drugi su na taj način, neometani, čak i podržavani s vrha vlasti, gradili svoja carstva. Sada se plaćaju računi', pojasnio je Josipović.

Josipović
je progovorio i o aktualnim pregovorima sa sindikatima o pravima iz kolektivnih ugovora, poručivši kako se u njima moraju 'uvažiti objektivne okolnosti'.

'Može se podijeliti samo onoliko koliko se ima. Naravno, raspoloživi je kolač, mnogo skromniji od dosadašnjeg, moguće razrezati više ili manje pravedno. Pumpanje prava koja više nije moguće servirati nije dobro ni za koga. S druge strane, pravednost bi podrazumijevala i da oni koji rade više i uspješnije to osjete i na svojim platnim vrećicama. Volio bih da sindikati, paralelno sa svojom borbom za one koji gube radna mjesta ili su im uskraćena prava, povedu brigu i o tome da najbolji radnici dobiju adekvatnu nagradu', zaključio je Josipović, dodavši da je moguće da u budućnosti doživimo i sindikalne prosvjede, no da su po njegovom mišljenju pregovori kvalitetnije rješenje od prosvjeda.