BESPUĆA PRAVOSUĐA

Osudi li se Glavaš, Sabor će morati dozvoliti pritvor

05.05.2009 u 07:56

Bionic
Reading

Pred presudom Branimiru Glavašu koja će biti objavljena u petak, Županijski sud u Zagrebu mogao bi se naći u istoj situaciji kao i tužitelji kad su počeli proces protiv Glavaša – morat će od Sabora tražiti dozvolu za pritvor

Naime, ukoliko Županijski sud osudi Glavaša morat će ga kazniti s više od pet godina zatvora, jer je takva propisana kazna u zakonu koji je vrijedio kad su zločini u Osijeku počinjeni, a za takvu kaznu Zakon o kaznenom postupku propisuje obvezatan zatvor, piše Novi list

U tom slučaju, sud bi od Sabora trebao ponovno tražiti dozvolu da se Glavaša pritvori, zato jer su, pri posljednjoj odluci iz siječnja 2008. godine, zastupnici dozvolili pravosuđu tek da provede postupak protiv njega, ali ne i da ga pritvore.

– Bez prejudiciranja presude i hipotetički govoreći, u takvom slučaju sud bi morao od Sabora tražiti novu dozvolu za pritvaranjem zastupnika Glavaša. A sve što dođe pred parlament podliježe političkoj arbitraži, kazao je potpredsjednik parlamentarnog mandatno-imunitetnog povjerenstva SDP-ovac Arsen Bauk.

Podsjetio je i da je zabrana pritvaranja zastupnika ustavna kategorija, te da Ustav dozvoljava pritvaranje saborskog zastupnika tek ako je zatečen u težem djelu. Član Glavaševog odvjetničkog tima Veljko Miljević, naravno, očekuje oslobađajuću presudu, no slaže se da sud mora odrediti pritvor, ako osudi njegovog klijenta na pet ili više godina zatvora.

– Naravno, u hipotetičkoj situaciji da Glavaš bude osuđen, sud će morati odrediti i pritvor, a mimo saborske sjednice mandatno-imunitetno povjerenstvo može odlučivati o zahtjevu suda, no njihovu odluku morao bi potvrditi i Sabor. Međutim, na temelju predočenih pravnih činjenica u postupku, očekujem da sud mog branjenika oslobodi, rekao je Miljević.

Bez obzira što mandatno-imunitetno povjerenstvo može i samostalno odlučiti o zahtjevu za pritvaranjem zastupnika i izvan sjednice, Sabor ne mora odugovlačiti, već se može i brzo sastati, te raspraviti isključivo to pitanje. U slučaju da se Sabor suprotstavi odluci suda izazvao bi sukob dviju vlasti i to na puno jačoj razini nego kad je pritvor, kao stranka u postupku, tražilo tužiteljstvo i to bez obzira što presumpcija nevinosti optuženog vrijedi do pravomoćne presude.