PREKO ZAKONA O REPREZENTATIVNOSTI

Vlada danas ukida vječne kolektivne ugovore iz ZOR-a

06.06.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Vlada će na današnjoj sjednici donošenjem Zakona o reprezentativnosti ukinuti spornu odredbu iz drugog zakona - Zakona o radu - koja govori da se prava iz kolektivnih ugovora primjenjuju neograničeno dugo nakon njihova isteka

U lipnju 2010. godine sindikati su se, kao rijetko kad, ujedinili kako bi spriječili tadašnju Vladu i ministra gospodarstva Đuru Popijača da mijenjaju Zakon o radu u članku koji se odnosi na prava iz kolektivnih ugovora. Skupili su dovoljno potpisa kako bi to pitanje doveli do referenduma, no to se nije dogodilo. Do danas je ostalo vrijediti staro pravilo da, i nakon isteka kolektivnog ugovora, radnicima vrijede ista prava sve dok se ne donese novi kolektivni ugovor.

Nova Vlada je nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora sa sindikatima najavila da će tu odredbu iz Zakona o radu (članak 262. ZOR-a) urediti Zakonom o reprezentativnosti, i to na način da će prava iz kolektivnih ugovora vrijediti tri mjeseca nakon isteka ugovora. Stara odredba iz ZOR-a kojoj su se sindikati usprotivili velikom peticijom bila je blaža utoliko što su prava mogla vrijediti šest mjeseci nakon isteka kolektivnog ugovora.

Prijedlog Zakona o reprezentativnosti Vlada će danas uputiti u Sabor gdje će kroz dva čitanja biti mogućnosti za prijedloge i amandmane. S obzirom na to da je to organski zakon, za njegovo je donošenje potrebna apsolutna većina od 77 glasova, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon jučerašnjih pregovora sa sindikatima.

Zakonom se regulira kolektivno pregovaranje te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u GSV-u, a Mrsić je povećao i cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate sa 30 na 40 posto.

Sve sindikalne središnjice slažu se da se Zakonom o reprezentativnosti ne mogu mijenjati odredbe Zakona o radu.

'Izmjene ZOR-a ne smiju ići kroz drugi zakon, bez obzira na sam sadržaj prijedloga, jer to povećava pravnu nesigurnost i mogućnost nesnalaženja u sustavu', rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever i najavio da će se zbog toga sindikalci obratiti predstavništvu Europske komisije, međunarodnim sindikalnim udrugama te Međunarodnoj organizaciji rada.

Vlada će s današnje sjednice koja počinje u 12 sati, u Sabor uputiti i prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama i izmijenjeni Zakon o upravljanju državnom imovinom.