SOLARNA AKADEMIJA NA ŠOLTI

Zelena akcija osvojila prestižnu globalnu nagradu

05.06.2012 u 17:53

Bionic
Reading

Zelena akcija je za projekt 'Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu' osvojila prestižnu globalnu nagradu za održivost koju dodjeljuje Energy Globe u suradnji s agencijama Ujedinjenih Naroda - UNEP, UNIDO i UNICEF, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja

Taj projekt dobio je nagradu u konkurenciji čak šest tisuća projekata, zajedno s još 151 projektom iz isto toliko zemalja, priopćili su danas iz Zelene akcije.

U okviru prigodnog Tjedna dobre prakse (Global Best Practice Week), na web stranici www.energyglobe.info koja omogućuje upotrebu web alata za veće korištenje održivih energetskih tehnologija, odnosno obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ukratko su predstavljeni svi dobitnici.

Tu se, među ostalim, navodi da je projekt 'Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu' jedinstveni primjer kako jedan napušteni i devastirani vojni objekt može volonterskim radom biti pretvoren u međunarodno prepoznati edukativni centar za okolišna pitanja, postavši mjesto privlačno za mlade ljude koji žele učiti više o zaštiti okoliša i zelenim tehnologijama.

Iz Zelene akcije podsjećaju da ove godine istječe desetogodišnje razdoblje na koje su dobili objekt na korištenje od hrvatske Vlade i napominju da su odlučili zatražiti produljenje ugovora o korištenju objekta jer je Šolta izrazito poželjna lokacija za daljnje odvijanje tog programa, ne samo zbog ljepote otoka, već i zbog izuzetno visoke razine očuvanosti okoliša te potencijala za ekološki i socijalno održivi razvoj.

Naglašavaju i da je nagrada još jedan u nizu dokaza da su energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije ključ u zadovoljenju budućih energetskih potreba i još jednom pozivaju Vladu RH da odustane od gradnje zastarjelih i izrazito štetnih projekata kao što je treći blok termoelektrane na ugljen u Plominu.