Hrvatska SOLARNA AKADEMIJA NA ŠOLTI

Zelena akcija osvojila prestižnu globalnu nagradu

Zelena akcija je za projekt 'Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu' osvojila prestižnu globalnu nagradu za održivost koju dodjeljuje Energy Globe u suradnji s agencijama Ujedinjenih Naroda - UNEP, UNIDO i UNICEF, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja

Taj projekt dobio je nagradu u konkurenciji čak šest tisuća projekata, zajedno s još 151 projektom iz isto toliko zemalja, priopćili su danas iz Zelene akcije.

U okviru prigodnog Tjedna dobre prakse (Global Best Practice Week), na web stranici www.energyglobe.info koja omogućuje upotrebu web alata za veće korištenje održivih energetskih tehnologija, odnosno obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, ukratko su predstavljeni svi dobitnici.

Tu se, među ostalim, navodi da je projekt 'Solarna Akademija za Jugoistočnu Europu' jedinstveni primjer kako jedan napušteni i devastirani vojni objekt može volonterskim radom biti pretvoren u međunarodno prepoznati edukativni centar za okolišna pitanja, postavši mjesto privlačno za mlade ljude koji žele učiti više o zaštiti okoliša i zelenim tehnologijama.
193878 ,186009 ,184858,179392Iz Zelene akcije podsjećaju da ove godine istječe desetogodišnje razdoblje na koje su dobili objekt na korištenje od hrvatske Vlade i napominju da su odlučili zatražiti produljenje ugovora o korištenju objekta jer je Šolta izrazito poželjna lokacija za daljnje odvijanje tog programa, ne samo zbog ljepote otoka, već i zbog izuzetno visoke razine očuvanosti okoliša te potencijala za ekološki i socijalno održivi razvoj.

Naglašavaju i da je nagrada još jedan u nizu dokaza da su energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije ključ u zadovoljenju budućih energetskih potreba i još jednom pozivaju Vladu RH da odustane od gradnje zastarjelih i izrazito štetnih projekata kao što je treći blok termoelektrane na ugljen u Plominu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još