UKLONJENA BINA UOČI PRIDEA

Barikade, balote i mali nogomet - dobro došli na Rivu!

05.06.2012 u 16:19

Bionic
Reading

Splitski komunalci danas su uklonili binu s mjesta na Rivi gdje je prošle godine bio održan završni dio prve Parade ponosa u Splitu. Na takav način gradska vlast zapravo je ušla u direktan konflikt s centralnom vlašću, odnosno s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem

Sada je umjesto bine postavljena improvizirana barikada, tako da je onemogućeno održavanje programa u subotu. Tik do bine po sredini je i nekoliko kamenih blokova, kvaziskulptura koje su ilegalno na Rivi već dvije-tri godine, ali komunalci njih nisu uklonili. Postavljanjem barikade očigledna je namjera miniranja skupa na Rivi. Hoće li u međuvremenu ipak doći do nekog razumnog dogovora, ne znamo, jer je očito da Kerumova politička garnitura nastavlja politički lov u mutnom. Kako će MUP reagirati na opstrukciju i hoće li ukloniti barikadu koja nikada tu nije stajala, još ne znamo.

Dok gradska uprava u Splitu nastavlja s podmetanjima oko Pridea, centar grada u međuvremenu tone u komunalni kaos. Primjerice, na toj istoj Rivi se već tjednima, pogotovo vikendom na razne načine zlostavlja građane Splita, bukom, galamom i neadekvatnim reklamnim kampanjama i sadržajima. Politički skupovi svojevremeno za Norca i Gotovinu su bili gotovo akademski skupovi u odnosu na derneke kojima svjedočimo svakodnevno. Na djelu je krajnja ruralizacija i banalizacija popularnog splitskog okupljališta. Prošle subote smo svjedočili postavljanju igrališta za košarku u kavezu, na drugom kraju Rive je bilo postavljeno igralište i tribina za mali nogomet, a pred koji dan na Rivi smo vidjeli i teren za balote. Sve te manifestacije su bile popraćene stadionskim razglasom.

Prošle subote se i na Pjaci gromoglasnom bukom i plesnim nastupom predstavio jedan brend koji nećemo imenovati da mu ne priskrbimo dodatnu reklamu. Buka ove subote iz razglasa na Rivi i na Pjaci je bila usporediva s bukom koju proizvodi jumbo jet pri slijetanju. Pretvaranje povijesnog centra grada u produžetak prodajnih centara na periferiji nije neka novost, to je već poznata strategija kojom se ugnjetava nedisciplinirane i tvrdoglave Splićane koji subotu ili nedjelju radije provode u gradu nego recimo u Jokeru.

Novost na koju treba upozoriti je i potpuni komunalni kaos u gradu. Pred prošlu sezonu smo već izvještavali o sličnoj pojavi, no ove godine problem je postao još veći. Sada je kompletno čitav povijesni dio grada zatrpan štekatima. Pitamo se gdje su ti komunalci koji se sada bave uklanjanjem bine na Rivi. Više ne govorimo o pojavama kada na nekim lokacijama imamo natkrivenu terasu protiv volje konzervatora i polemika je li to primjerena lokacija ili nije. Sada je već u pitanju opstanak minimuma javnog prostora i komunikacije u centru grada.

Drastični primjer je jedan mali trg tik do Peristila o kojem smo već izvještavali, gdje je jedan od četiri vlasnika restorana, suprotno dogovoru, potpuno zatvorio trg. Uličica koja spaja Peristil s tim trgom je opjevana kao 'pusti me da prođem', najuža ulica u Splitu. Sada trg možemo nazvati 'ne dam ti da prođeš'. Slično je na Peristilu i na Pjaci, na kojima su u svako doba dana brojne Romkinje prodavačice stolnjaka, još brojniji ilegalni akviziteri turističkih agencija, prodavači kič-suvenira te ulični pjevači koji svojim nastupom zapravo zlostavljaju građane.

Dok na ulicama i trgovima Splita imamo kaos, gradska uprava danima proizvodi aferu i skandal oko planiranog subotnjeg Pridea, najavljuje zabrane i ulazi u sukob s centralnom vlašću. Već sada se može predvidjeti daljnja eskalacija takvih manipulacija, pa od okorjelih šovinista i nacionalista okupljenih oko Željka Keruma možemo uskoro očekivati i koketiranje s dalmatinskim separatizmom.