VOZAČI, OPREZ!

HAK-ova blagdanska prognoza stanja na cestama

05.06.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub (HAK) u prognozi za predstojeće blagdane u lipnju upozorava kako se na cestama očekuju prve veće kolone inozemnih i domaćih vozila i gust promet prema Jadranu te vozače poziva na oprez i vožnju prilagođenu uvjetima na cesti.

Za blagdan Tijelova, ističe HAK, obično dolaze prve veće kolone inozemnih vozila, tako da se u četvrtak, 7. lipnja, očekuje pojačan promet, posebice u priobalju i na Istarskom poluotoku, na dijelu autoceste A1 od Zagreba do Bosiljeva, te na naplatnim kućicama Lučko i Ivanja Reka.

Kako bi u dane blagdana promet osobnih i kombi-vozila te autobusa bio što protočniji, ministarskom Naredbom o ograničenju prometa na cestama, na važnijim državnim cestama zabranjuje se promet teretnim automobilima s ili bez prikolice čija najveća dopuštena masa prelazi 7,5 tona, vozilima koja su sama ili s priključnim vozilima dulja od 14 metara. Ta će naredba bit na snazi u srijedu, 6. lipnja, uoči Tijelova od 15 do 23 sata, te u četvrtak, 7. lipnja, od 14 do 23 sata. Na Ličkoj magistrali i na autocestama zabrane nema, navodi HAK.

Gust promet očekuje se i za produžene vikende, odnosno slobodne dane uz dva državna praznika, 22. lipnja - Dan antifašističke borbe i 25. lipnja - Dan državnosti.

U četvrtak, 21. lipnja, u kasnijim poslijepodnevnim i u petak, 22. lipnja, u jutarnjim satima, odnosno u subotu, 23. lipnja, tijekom cijeloga dana, očekuju se kolone i gust promet u smjeru Jadrana, a u ponedjeljak, 25. lipnja, u smjeru unutrašnjosti.

HAK navodi kako kolone vozila očekuje najprije na graničnim prijelazima Macelj, Bregana, Goričan, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija te na autocestama A1, A6, A2, A3 i A4 i prilaznim cestama prema obali.

Povremeno gust promet očekuje se u poslijepodnevnim i večernjim satima u nedjelju, 24. lipnja, na autocesti A1, prilazima naplatnim kućicama u Lučkom i na A3, kod Ivanje Reke te na A2, Zagreb-Macelj, od Jankomira do Zaprešića i na naplati Trakošćan.

Povremeno, vrlo gust promet u tim satima osjetit će se i na državnim cestama kao što su Jadranska i Lička magistrala te Istarski ipsilon. Na Jadranskoj magistrali moguć je vrlo gust promet od Omiša do Kaštela, a na Ličkoj od Korenice do Karlovca. Na Ipsilonu je to potez od Buja do granice i od Pule do Vodnjana. Kao i od Makarske rivijere na dionici ceste Dubci-Šestanovac, odnosno prema autocesti A1, navodi HAK.

Dodaje i da teretna vozila imaju zabranu uoči Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, u četvrtak, 21. lipnja, od 15 do 23 sati, u petak 22. lipnja, od 15 do 23 sata, odnosno u ponedjeljak, 25. lipnja, od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste. Od 16. lipnja kreću i ljetne zabrane za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, subotom od 4 do 14 i nedjeljom od 12 do 23 sata.