VJERA ONLINE

'Fejsaju' li hrvatski biskupi?

05.06.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Da, i to tek jedan od ukupno 22 biskupa i pomoćna biskupa u ukupno 17 biskupija i nadbiskupija. Riječ je o msgn. Mati Uzniću koji je prošle godine imenovan dubrovačkim biskupom

Biskup Uznić jedini je biskup s Facebook profilom te je na toj društvenoj mreži izuzetno aktivan. Uznić tako ima pet tisuća prijatelja te je pristup novih onemogućen s obzirom na to da je dosegnuo maksimalan broj simpatizera.

Uznić na svom profilu nekoliko puta dnevno stavlja objave, fotografije, videoklipove i slično. Tako je nedavno objavio i status o ovogodišnjem Split prideu. 'Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!' (Rim 12, 17-18), napisao je biskup i pojasnio: 'Imamo pravo kao kršćani drukčije misliti, imamo se pravo ne slagati s izokretanjem sustava vrijednosti, ali moramo, ostajući vjerni svojim kršćanskim uvjerenjima, evanđelju koje navješćujemo i Crkvi kojoj pripadamo, naučiti uvažavati druge i drukčije, znajući da smo kao kršćani pozvani, slijedeći Krista i njegov primjer, na zlo odgovarati dobrom, na mržnju ljubavlju i tako, ako je moguće i koliko je do nas, biti u miru sa svim ljudima. Svoje neslaganje, a na to imamo pravo i dužnost, radije pretočimo u molitvu, šetnju po Marjanu, Mosoru, odlazak na plažu, na selo ili, jednostavno, ostanak u svom domu.'


U čast varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka otvorena fan stranica koju su lajkale 243 osobe. Osim njega, na Facebooku se preko pretraživača može naći nekoliko lažnih profila zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, no ne može se naći nijedan pravi.

Od ustrojnih jedinica, Facebook profil ima tek mlada, sisačka biskupija kojoj je na čelu msgn. Vlado Košić. Iz Riječke nadbiskupije, Facebook profil ima tamošnji Ured za pastoral mladih. Hrvatska biskupska konferencija kao stožerna organizacija Katoličke crkve u Hrvatskoj, nema Facebook profil.