ZA PUSIĆ NIŠTA SPORNO

'Raniju najavu smjene preko telefona bih preporučila'

05.06.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Nakon 12 godina još uvijek aktualni guverner HNB-a Željko Rohatinski morat će otići s čelne pozicije u nacionalnoj banci, a informaciju o svojoj smjeni doznao je putem telefona od premijera Zorana Milanovića. Iako je mnogima takav način smjene, bez razgovora uživo, sporan, za ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić nema ničeg čudnog

Vesnu Pusić smjena guvernera Rohatinskog nije iznenadila, jer se 'o mogućnosti da parlamentarna većina izabere novog guvernera' govorilo i ranije.

'Nisam znala da će se to sada dogoditi, ali da postoji kao realna mogućnost spominjano je u različitim neformalnim komunikacijama', kazala je Pusić.

Upitana je li telefonski razgovor način na koji bi trebalo smijeniti guvernera, Pusić je kazala kako su razgovor Milanovića i Rohatinskog bile na neki način 'neformalne konzultacije' i 'prethodna informacija guverneru', no da će Rohatinskog o smjeni 'formalno obavijestiti parlamentarna većina'.

Novinare je zanimalo i bi li ona, da je premijerka, to učinila preko telefona. 'To se može samo preporučiti s obzirom na činjenicu da se s čovjekom unaprijed razgovaralo i da se nije prepustilo da čeka ishod glasovanja u parlamentu', rekla je Pusić.

Potvrdila je da se u konzultacija u vladajućoj koaliciji spominjalo ime Borisa Vujčića o kojem ima 'odlično mišljenje'.

'Mislim da je on prvoklasni stručnjak. Moje poznavanje njegovog posla proizlazi iz njegove uloge u pregovaračkom timu i u pripremanju pregovora u poglavljima o Slobodi kretanja kapitala', zaključila je Pusić.


Dobro mišljenje o vjerojatnom budućem guverneru ima i bivša HDZ-ova ministrica financija Martina Dalić. 'Osobno poznajem Borisa 20 godina, još iz studentskih dana. On je već 15-ak godina na rukovodećim položajima u HNB-u i mislim da ima sve profesionalne kvalitete koje se očekuju od guvernera HNB-a', kazala je Dalić za tportal.

Premda je pojedince smjena Rohatinskog možda i iznenadila, s obzirom na to da je u javnosti dobro kotirao, Dalić nije bila pretjerano iznenađena. 'Ja to ne bih nazvala smjenom, jer njemu tako i tako istječe mandat. Iza Rohatinskog su dva mandata i Vlada sada predlaže novog kandidata. Mislim da je, s obzirom na istek mandata, došlo vrijeme da se predloži nekog novog', rekla je Dalić, no nije se htjela izjasniti bi li, da je HDZ na vlasti, Rohatinski nastavio biti guverner.

Bez komentara je bila na pitanje da prokomentira način na koji je premijer Milanović najavio Rohatinskom smjenu. 'To ne mogu komentirati, jer ne znam na koji način Vlada inače komunicira. Ne mogu objektivno procijeniti tu metodu komunikacije', kazala je Dalić

Konkretan komentar na to nije mogao dati ni čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. 'Za mene je važnije da i jedna i druga strana objasne što to znači da "suradnja više nije moguća". Jer ako to ne objasne, stječe se dojam da se radi o nečem osobnom', kazao je Lesar za tportal.

Što se pak tiče novog guvernera Vujčića, Lesar od njega očekuje da riješi dvije stvari. 'Očekujem da zabrani bankama deviznu klauzulu i da se ne srlja u eurozonu, odnosno da provodi takvu politiku da što kasnije uđemo u eurozonu', zaključio je Lesar

Pusić o odlasku Rohatinskog