DOKTOR UŽASA I STRAVE

Možete li vjerovati da je ovo liječnik u Hrvatskoj?!

05.06.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Smijenjen je ravnatelj bolnice u Novoj Gradiški Zoran Jukić, u čije se grijehe osim poraznih rezultata inspekcijskog nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te katastrofalnog financijskog poslovanja, ubraja i zaštita proustaški nastrojenog šefa kirurgije Bogomira Barbića koji je na Facebook stavljao slike amputacija bez znanja pacijenata, piše Jutarnji list

Jukić je s mjesta ravnatelja Opće bolnice u Novoj Gradiški smijenjen prošlog petka tek iz drugog pokušaja i nakon grčevitog otpora lokalnih vlasti. Njega je zbog kaotičnog stanja u toj zdravstvenoj ustanovi 9. svibnja dužnosti razriješio ministar zdravlja Rajko Ostojić, no pet dana poslije upravno vijeće bolnice odlučilo je, unatoč ministrovoj odluci, poraznim rezultatima inspekcijskog nalaza Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te katastrofalnom financijskom poslovanju, imenovati Jukića vršiteljem dužnosti ravnatelja.

Bila je to, piše Jutarnji list, prkosna demonstracija političke moći HDZ-ova župana u Brodsko-posavskoj županiji Danijela Marušića, ujedno i predsjednika upravnog vijeća Opće bolnice u Novoj Gradiški. Marušić je smjenu ravnatelja Jukića, koji je član HSS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, pokušao objasniti političkim čistkama Kukuriku koalicije, ustvrdivši da žele maknuti ravnatelja koji je 'dobro uhodao' posao.

No, kad je iz HZZO-a stiglo upozorenje da će zbog neprihvatljive odluke upravnog vijeća dovesti u pitanje redovito financiranje bolnice, ipak je došlo do smjene, koju je Jukić nazvao
'procesom' u stilu Franza Kafke.

No, razloga za njegovu smjenu bilo je napretek. Naime, Opća bolnica u Novoj Gradiški posljednjeg dana travnja ove godine dugovala gotovo 30 milijuna kuna, a ta mala hrvatska bolnica početkom prošle godine našla se u središtu zanimanja javnosti kada su njezinim hodnicima, umjesto bolničkog osoblja i pacijenata, šetali zaštitari i policija. Naime, kirurzi Dalibor Marić Ivan Marković, ogorčeni lošom organizacijom posla i činjenicom da ih se skidalo s dežurstava, reagirali su nešto glasnije, a to je Jukiću bilo dovoljno da ih prijavi policiji za prijetnju te pozove zaštitare.

196942,196272,195558,195283
Zaštita proustaški nastrojenog kirurga

Marić i Marković su za stanje na svom odjelu najodgovornijim smatrali šefa Kirurgije Bogomira Barbića, tvrdeći da svojim postupcima i odlukama izravno dovodi u opasnost zdravlje i živote pacijenata, no ravnatelj Jukić stao je na njegovu stranu.

Inače, dr. Barbić je, malo je reći, vrlo osebujna ličnost, piše Jutarnji list. Naime, prije šest godina došao je u novogradišku bolnicu s mjesta direktora Doma zdravlja u Busovači u BiH, s kojega ga je smijenilo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona zbog netransparentnog poslovanja i stvorenog duga od 900.000 konvertibilnih maraka (oko 450.000 eura).

Barbić je u BiH, između ostalog, izabran za doživotnog predsjednika HDZ-a u Busovači, a zapamćen je po potpuno neetičkom postupku kada je kao vojni liječnik HVO-a 1993. u jeku rata u BiH naredio evakuaciju 50-ak pripadnika medicinskog osoblja bolnice za mentalno hendikepirane u Fojnici, prepustivši na milost i nemilost ratu 200 djece koja su ondje bila hospitalizirana, o čemu je pisao i New Yok Times.

To, međutim, očito nije bilo prepreka ne samo za posao u Hrvatskoj, nego je Barbić još i postao predsjednik Etičkog povjerenstva u bolnici, premda je na Facebook bez znanja pacijenata stavljao slike operacijskih zahvata, a protiv njega je postojala i anonimna prijava da je tijekom nužnog operacijskog zahvata nad 80-godišnjim pacijentom srpske nacionalnosti puštao pjesmu 'Jasenovac i Gradiška Stara'. Inače, na svojem profilu ima proustaške simbole, ali sve navedeno nije ga stajalo gubitka Jukićeve zaštite, koji novinaru nije želio odgovarati na pitanja. Međutim, nakon Jukićeve smjene, ovih dana, kako je najavio, Barbić se vraća u BiH, tvrdi – razlozi su osobne prirode.