CRO DEMOSKOP

Čačić sve bliži Sanaderu po 'popularnosti'

04.06.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prvim danima lipnja, pokazuje zaustavljanje trenda pada izborne podrške najvećoj opozicijskoj stranci koja je, u vrijeme vrlo velike i duboke krize, predugo bila zaokupljena vlastitim izborima

S druge strane Vlada je nakon prošlomjesečnog pada potpore i ocjene rada, uzrokovano značajnim povećanjem cijena (PDV i energenti), zabilježila zaustavljanje negativnog trenda.

Na ljestvici stranačkih preferencija SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne podrške toj stranci koji je započeo još u veljači. Naime, početkom lipnja SDP je bio izbor 30,1 posto hrvatskih građana, dok je prije četiri mjeseca ova stranka bilježila izbor od 34 posto.

Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 8,1 posto dok HNS uživa potporu od 3,3 posto. Većina se ostalih stranaka natiskala između 2 i 3 posto (HDSSB, HSP dr. A.Starčević,HSS, HSP, NL Ivana Grubišića i HSLS).

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto drži hrvatski Zoran Milanović, na trećem je mjestu laburist Dragutin Lesar s izborom četvrti je guverner Željko Rohatinski, a peta je Jadranka Kosor.

Ivo Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 22,5 posto ispitanika, a slijede ga Radimir Čačić (21,1 posto prema 20,6 iz prošlog mjeseca) i Vladimir Šeks (13,1 posto) dok su 'svi političari' negativan izbor 9,8 posto ispitanika.

U posljednjem istraživanju samo je jedna tema zabilježila češći izbor za događaj/temu mjeseca: gospodarska kriza u zemlji, veliki pad industrijske proizvodnje i BDP-a (38,8 posto). Od ostalih događaja izdvajaju sadržaji povezani sa slučajem s Državnom maturom (12,8 posto), žalbe na presudu generala Ante Gotovine i Mladena Markača (10,9), pobjeda Tomislava Nikolića u izborima u Srbiji i njegova izjava o Vukovaru (8,0), pobjeda Tomislava Karamarka u izborima za predsjednika HDZ-a (7,2)…

Pod pritiskom gospodarskih problema i tema se istopio interes za politiku u užem smislu, razne sudske postupke bivšem premijeru Sanaderu, kao i za druge događaje.

Životne su teme izbile u prvi plan, i u takvim okolnostima će Vlada imati sve manje manevarskog prostora za eksploataciju manje životnih tema i izbjegavanje rasprava za svoje poteze. Toj tezi ide u prilog i podatak o potpori Vladi za njezinu politiku koja je u silaznoj putanji (podrška od 44,7 posto prema 46,4 prije mjesec dana, ili 69,3 posto u veljači).