ZAPOČELA IZBORNA KONVENCIJA

Milanović pozdravio članove 'pobjedničke stranke i koalicije'

02.06.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Nekoliko minuta iza 10 sati u zagrebačkoj Maloj dvorani Doma sportova započela je 12. izborna konvencija SDP-a na kojoj će gotovo 2.300 delegata izabrati novo Predsjedništvo i Glavni odbor stranke. Kao što kaže i sam slogan konvencije 'Srce dobrih promjena', fokus izvještaja o radu stranke kojeg će predstaviti šef SDP-a Zoran Milanović trebala bi biti pobjeda na parlamentarnim, ali i predsjedničkim izborima te promjene koje se u sklopu Kukuriku koalicije SDP nada iznjedriti

Samu konvenciju otvorio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je, na sveopće oduševljenje dvorane poželio dobrodošlicu 'članovima povjedničke stranke i pobjedničke koalicije'.

Nakon izbora radnih tijela konvencije, delegatima SDP-a obratili su se i gosti, poput HNS-ovog predsjednika Radimira Čačića. 'Građani od nas očekuju i zadnji trenutak za dobre promjene i mi ih moramo realizirati. No, ne pozdavljam vas kao političke partnere i suradnike, nego kao i prijatelje s kojima HNS-ovci dijele političke vrijednosti. Mnoge koalicije su pale jer nisu dijelile političke vrijednosti. 20 godina je prošlo do točke na kojoj smo prepoznali nužnost i vrijednost zajedničkih nastupa, no kad smo to prepoznali postigli smo najbolji rezultat u povijesti. Sigurno da ću osobno učiniti sve da to bude početak jednog divnog prijateljstva, ali i početak serije pobjeda koju ova zemlja treba', kazao je Čačić.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u državi. 'Previše je problema i previše je toga nataloženo da bi se stvari promijenile čarbonim štapićem. Naš zadatak je da sada kada se lomi priča, da to i učinimo. Što se mene tiče stvari nisu nejasne. Politika je mjerljiva disciplina. Mjeri se porastom BDP-a, zdravom ekonomijom, postotkom realizacije europskih fondova, a na kraju sudac je poznat. Sudac i suci su građani ove zemlje koji će to prepoznati', kazao je Čačić uvjeren da kukuriku koalicija može donijeti promjene.

Delegatima se obratio i IDS-ov šef Ivan Jakovčić, koji je pred SDP-ovcima poručio da IDS nije najslabija karika u koaliciji.

HSU-ov Silvano Hrelja, uz pozdrav drugaricama i drugovima što je izazvalo veliki aplauz delegata, kazao je kako se nisu obistinile 'priče zlogukih ptica koje su Kukuriku koaliciji predviđale raspad'. 'Kao što vidite , naše zajedništvo je jače nego ikada', rekao je Hrelja.

Delegate je pozdravio i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. 'Mi iz SDSS-a vidimo nova očekivanja za ovo društvo i za ovu državu. Za državu koja neće biti etnički podjeljena i neće biti podjeljena između regija koje su bogate i regija koje su siromašne. Vidimo opredjeljenje da uvedete više socijalne pravde i solidarnosti i da se vrati povjerenje u to da je u Hrvatskoj moguć rast i razvoj i da je opipljiv u svakom domaćinstvu', kazao je Pupovac, poručivši da će jegova stranka SDP podupirati i u teškim odlukama.

Iako su samog predsjednika stranke Milanovića SDP-ovci birali po načelu jedan član-jedan glas, o potpredsjednicima stranke, Predsjedništvu i Glavnom odboru odlučivati 2.300 delegata. Predsjedništvo, koje nakon izmjena Statuta ima 17 članova birat će se između 34 kandidata među kojima su i potpredsjednici Vlade Branko Grčić, Neven Mimica i Milanka Opačić, ministri Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Mirela Holy, Tihomira Jakovina, Željko Jovanović, Gordan Maras, Mirando Mrsić, Rajko Ostojić, Ranko Ostojić, ali i poznati SDP-ovci poput bivšeg ministra Zlatka Komadine, sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika Sabora Borisa Šprema, ali i potpredsjednika Sabora Nenada Stazića i Josipa Leke.

Sukladno SDP-ovim izbornim pravilima sigurno je da će barem troje članova Predsjedništva biti iz Zagreba, po dvoje iz ostalih pet regija te četvero s najvećim brojem glasova neovisno iz koje područne jedinice dolaze, a koji nisu izabrani u kvoti iz Zagreba ili drugih regija.

Između 17 izabranih u Predsjedništvo birat će se onda četiri potpredsjednika. Najviše šanse u kuloarima daje se Milanki Opačić i Nevenu Mimici, no lov na potpredsjedničko mjesto najavili su i Željko Jovanović i Zlatko Komadina, kojemu bi šanse mogle biti umanjene zbog odlaska s ministarske funkcije, ali i nedavne 'iskrenosti' u medijima.

Duplo više kandidata delegati će imati na izbor i kod odluke o članovima Glavnog odbora - između 364 kandidata bit će 103 člana Glavnog odbora.