ODLUKA SLJEDEĆI TJEDAN

Smjena Kosor neizvjesna zbog pritisaka iz EPP-a?

01.06.2012 u 18:49

Bionic
Reading

Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je u popodnevnim satima da će novi politički tajnik, umjesto dosadašnjeg Branka Vukelića, biti Tomislav Čuljak, dok je Davoru Stieru potvrđena funkcija međunarodnog tajnika stranke. O odlukama Predsjedništva javnost je izvijestio šef stranke Tomislav Karamarko, koji se pritom osvrnuo i na osnivanje takozvane 'vlade u sjeni'

Iako se već nekoliko tjedana spekulira o smjeni Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa s mjesta potpredsjednika Sabora, Predsjedništvo HDZ-a ni danas nije odlučivalo o njihovoj političkoj sudbini.

Mislim da u ovom momentu to nije najvažnija stvar za naše građane. Najvažnija stvar je koliko će se najveća politička stranka u ovom momentu angažirati oko kvalitete njihovih života. Ovo ćemo rješavati uoči sljedećeg zasjedanja Sabora, krajem sljedećeg tjedna ili početkom onog tjedna iza toga', kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a šef stranke Karamarko

Naime, unatoč tome što je nakon izbora novog predsjednika stranke bilo gotovo sigurno da će bivša šefica Kosor ostati bez visoke funkcije u Saboru, njezina smjena, neslužbeno se doznaje, stavljena je na čekanje zbog pritisaka iz Europske pučke stranke. U toj grupaciji europskih stranka desnog centra navodno ne gledaju blagonaklono na stvari koje se događaju u HDZ-u.

Kakva će sudbina snaći Kosor i Šeksa, odlučit će se sljedeći tjedan, kada će biti poznata i prva imena ljudi koji će predvoditi HDZ-ova radna tijela u takozvanoj 'vladi u sjeni', o kojoj se raspravljalo i na sjednici Nacionalnog vijeća koja je prethodila sijelu Predsjedništva stranke.

'Radi se o radnim tijelima koja će donositi neka naša rješenja jer nismo zadovoljni radom ove vlasti. Uskoro ćemo napraviti inventuru, prolazi šest mjeseci i zapravo se ništa kvalitetno ne događa osim što, nažalost, pada standard naših građana i uvjeti su života sve teži i teži', pojasnio je Karamarko, dodavši da će u radnim tijelima sudjelovati HDZ-ovi članovi, no da je stranka otvorena i za dobre ideje nestranačkih ljudi.


Kvaliteta rada stranke bi se, osim kroz radne skupine, trebala poboljšati i u Saboru, gdje aktivnost HDZ-ovih zastupnika nije previše oduševila Karamarka.

'Mi se šest mjeseci bavimo sami sa sobom. Mi smo dali Kukuriku koaliciji 200 dana umjesto 100 i nisam zadovoljan prije svega njihovim radom. Nisam zadovoljan radom Sabora zbog toga što na dnevni red ne dolaze prave, afirmativne stvari i zakoni koji rješavaju probleme. Mi još uvijek raspravljamo o izvješćima od prije dvije godine. Mislim da je Sabor kao takav pasiviziran i unutar te pasivizacije ni naši zastupnici nisu mogli pokazati sve što su trebali pokazivati', kazao je Karamarko

Novinari su ga upitali i kako komentira želju premijera Zorana Milanovića da HDZ Vladu podrži u rezanju dodataka na plaće zaposlenih u javnom sektoru.

'Vlada od nas traži konsenzus oko bitnih stvar za državu. Ja bih volio da se taj paket oko kojeg treba postići konsenzus prvo definira, da vidimo što je to. Ako je to ono što spada u dnevni rad Vlade, mislim da Vlada mora sama rješavati neke probleme, a ja sam rekao da će imati uvijek našu podršku u onome što je dobro i pozitivno. Mi smo za dijalog socijalnih partnera i nećemo podržati ništa što će štetiti standardu građana', zaključio je Karamarko