RUŽNA SLIKA HRVATSKE

Bum spolnog uznemiravanja na radnom mjestu

31.05.2012 u 15:07

Bionic
Reading

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova tijekom 2011. godine radio je na ukupno 1.391 predmetu, izvijestila je danas zastupnike u Hrvatskom saboru pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Od ukupnog broja predmeta njih 315 zaprimljeno je po pritužbama građana, 25 predmeta otvoreno je na inicijativu pravobraniteljice vezano uz kršenje načela ravnopravnosti spolova u odnosu na pojedince dok je 1.051 predmet radi praćenja primjene Zakona o ravnopravnosti spolova.

U 64 posto slučajeva bile su diskriminirane žene, a u preostalih 23 posto muškarci.

Pritužbe, njih 76,6 posto, pretežno su se odnosile na spolnu diskriminaciju, a najviše pritužitelja su osobe u dobi od 35 do 44 godine.

Postupajući po pritužbama i osobnoj inicijativi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je u tom smislu uputila ukupno 120 pisanih upozorenja i 207 preporuka.

Područje zapošljavanja i rada je i u 2011. godini bilo područje s najvećim brojem pojedinačnih pritužbi, a zabrinjavajuće je visok broj pritužbi radi spolnog uznemiravanja u području zapošljavanja i radnih odnosa što čini 42,5 posto svih pritužbi u tom području.

Osim toga, od svih novozaposlenih žena lani je samo njih 8,4 posto sklopilo ugovor na neodređeno vrijeme.

'Žene i dalje čine većinu nezaposlenih i rade u potplaćenom sektoru', naglasila je pravobraniteljica Ljubičić dodavši kako žene godišnje zarade 6.588 kuna manje od muškaraca.

Podatci o nasilju u obitelji pokazuju da je broj intervencija policije u padu, ali je u porastu broj osoba prijavljenih radi obiteljskog nasilja.

Pravobraniteljica Ljubičić smatra da bi se u rješavanje problema zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja žena žrtava nasilja u obitelji, trebale više uključiti jedinice lokalne samouprave.

Govoreći o pritužbama trudnica i žena koje su nedavno rodile, Ljubičić je istaknula kako je poražavajuće da su one žrtve spolne diskriminacije i od strane poslodavaca ali i HZZO-a.

Istraživanje koje je provedeno na 500 hrvatskih tvrtki, pokazalo je da su žene u upravljačkim strukturama značajno podzastupljene. Tako je primjerice 19 posto žena članica uprava i tek 9 posto njih na čelu uprave.

Ukazujući na važnost skloništa za žrtve nasilja pravobraniteljica Ljubičić je rekla kako je istraživanje provedeno u 19 skloništa pokazalo da ima problema s njihovim financiranjem jer uplate kasne ili se vrše retroaktivno.

Ocijenila je i da je položaj seksualnih i rodnih manjima i dalje nepovoljan, a tijekom prošle godine počinjeni su česti zločini iz mržnje te nema jasnog napretka u poboljšanju ljudskih prava.

U tom smislu je upozorila na potrebu uklanjanja stereotipa i uvođenja sadržaja vezanih za područje ljudskih prva u školske sadržaje.