PROTEST 46

Hrvatska uhitila političku aktivisticu iz Turske

31.05.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Turska državljanka sa stalnim prebivalištem u Njemačkoj Bashak Shahin Duman uhićena je u utorak u zračnoj luci Pleso na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala turska policija. Ova tridesettrogodišnja žena 2004. godine sudjelovala je u studentskim prosvjedima u Ankari, tijekom kojih je uhićeno 46-oro ljudi

Studenti su se pobunili protiv antiterorističkog zakona, koji je ograničavao pravo na prosvjedovanje. Studenticu Medicine Bashak Shahin država je teretila za »antidržavnu terorističku aktivnost«. Presuda je glasila – šest godina zatvora, piše Novi list

Međutim, kraj suđenja koje je trajalo sve do 2010. godine Shahin nije dočekala u Turskoj, kao niti većina njezinih kolega koji su uhićeni u vrijeme prosvjedne akcije što će u Turskoj kasnije biti nazivana – 'Protest 46'.

Odselila je u Njemačku, gdje je dobila stalno prebivalište i našla posao prevoditeljice. Mnogi njezini prijatelji tražili su i dobili politički azil u Njemačkoj i Švicarskoj. Shahin je mislila da joj politički azil neće trebati, budući da je dobila stalno prebivalište.

Međutim, Turska je raspisala međunarodnu tjeralicu, što će studentska aktivistica saznati po slijetanju u zagrebačku zračnu luku Pleso. Hrvatska policija bila je dužna po toj tjeralici postupiti.

'Optužena je za antidržavnu djelatnost, a to uhićenje studenata u Turskoj je vrlo poznat slučaj, kazao je Nikola Vukobratović, prijatelj uhićene studentske aktivistice. Trebao je biti njezin domaćin, a sad se bori da mu prijateljicu ne izruče u Tursku.