KAKO VLADA POTIČE STROGOĆU

Radišni poreznici dobivat će godišnje nagrade u visini tri plaće!

31.05.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Vlada je preuzela obavezu da do 2020. godine čak 20 posto korištenja energije u Hrvatskoj bude iz obnovljivih izvora - rekao je ministar gospodarstva Radimir Čačić predlažući novi tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Ministar financija Slavko Linić predstavio je pak nove koeficijente i nagrade za zaposlene u Poreznoj upravi

Kako bismo ispunili financijski i organizacijski zahtjevnu obavezu povećanja korištenja energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine, bit će potrebno uložiti 2,5 milijardi eura! To bi značilo da će se u takve elektrane ulagati oko 300 milijuna eura godišnje. 

'Činjenica je da se do sada u Hrvatskoj po tom pitanju nije ništa učinilo, a jedan od najozbiljnijih razloga je sustav tarifnih pravilnika koje je imala Hrvatska', rekao je Čačić i predložio novi sustav tarifa i poticajnih cijena za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora, a i do dozvole će poduzetnici dolaziti puno lakše nego do sada.

Kaže da će svaki poduzetnik koji koristi domaće resurse u investicijama (npr. koristi domaći kamen umjesto da ga uvozi) imati 15 posto poticaja. Što se tiče građana koji žele ugraditi solarne ćelije na svoje kuće, oni će moći u roku od dva mjeseca nakon podnošenja zahtjeva ugraditi panele od 10 do 30 kWh: 'To je vrsta štednje i poticaja građanima te ulaganje u budućnost', rekao je Čačić.

Ministar financija Slavko Linić donio je novu uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima za zaposlene u Poreznoj upravi. Prema njoj će svi zaposlenici za natprosječne rezultate rada moći dobiti godišnju nagradu u iznosu od tri mjesečne plaće.