Hrvatska LESAR ŽESTOKO PO VLADAJUĆIMA

'Imali smo korupcionaše, a sada imamo Vladu lihvara i zelenaša'

Pad industrijske proizvodnje, rast cijena na malo, pad zaposlenih, pad udjela minimalne plaće u bruto prosječnoj plaći i ogromna zaduženost građana - razlozi su zbog kojih bi se Vlada što prije trebala pokrenuti i pronaći neki drugi način za izlazak iz krize. Mišljenje je to Hrvatskih laburista, čiji je Dragutin Lesar premijera Milanovića pozvao da što prije reagira

'Pad industrijske proizvodnje u prva četiri mjeseca bio je 7,9 posto, a samo u travnju za 9,4 posto u odnosu na prošlu godinu. Rast cijena na malo u siječnju za 1,2 posto, u veljači 1,3 posto, u ožujku 1,5 posto, u travnju 0,8 posto, a u svibnju će biti iscrpljena planirana godišnja razina porasta cijena na malo od 2,4 posto. Nakon što je uvedena zabrana isplate plaće bez doprinosa tek se vidi prava slika - bez plaće je više od 84 tisuće ljudi. Broj zaposlenih pao je i u ožujku i ovom trenutku iznosi 1.128.769, a početkom godine zaposlenih je bilo 1.326.000. Minimalna plaća sa 39 posto prosječne brutto plaće pala je na 36 posto', samo je dio crnih podataka koje je Lesar iznio kako bi pokazao da Vladine mjere ne polučuju dobre rezultate.

'Podaci govore da je u Hrvatskoj došlo do pada kupovne moći, a zbog toga i do pada domaće potražnje što je rezultiralo padom industrijske proizvodnje. Ovi podaci su dokaz da samo mjerama štednje i velikom presijom ne može Hrvatska izaći iz krize',  rekao je Lesar.

Poručio je kako Hrvatskoj u trenutku ulaska u EU prijeti gubitak tržišta CEFTA-e na kojem Hrvatska ostvaruje 20 posto svog izvoza. 'Naši veliki proizvođači u velikoj tišini, ne vjerujući da će Vlada uspjeti promijeniti položaj Hrvatske, počeli su dio proizvodnje seliti u BiH i Srbiju. I to je jedan od razloga gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj', rekao je Lesar.

Osvrnuo se i na model javno-privatnog partnerstva. 'Najava oporavka Hrvatske kroz model javno-privatnog partnerstva, koji bez ikakve kritičke analize prolazi i u javnosti, potrošna je investicija i najčešće temeljna na uvozu, a ne domaćim resursima. Gdje god je dosad bila primijenjena poharala je proračune lokalne samouprave poput tsunamija', upozorio je Lesar.

Na vladajuće je apelirao da ne privatiziraju Hrvatsku poštansku banku, ali i da ne potpisuju pakt o fiskalnoj uniji. 'Žrtve tranzicije u Hrvatskoj su građani, posebice oni s malim primanjima. Osam godina imali smo vlast koju smo zvali korupcionašima, a zbog načina rješavanja problema i snošenja tereta krize ovu vlast možemo nazvati zelenašima. Ponašaju se poput lihvara i zelenaša koji dugove naplaćuju od građana', zaključio je Lesar.

197018,197026,196802,196602
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još