'SUMARTIN' U DUBROVNIKU

Banka uzela hotel zbog dugova pa ga zaposlenici sami unajmili

Bionic
Reading

Zaposleni u dubrovačkom hotelu 'Sumratin' - dva kuhara, dva konobara, računovođa, recepcionar i direktor 'svoj' hotel unajmili su od Hypo banke kojoj je hotel pripao nakon zapadanja u dugove kako bi i dalje imali posao

Plaće, prosječno oko četiri tisuće kuna, primaju s mjesecom zakašnjenja, na njih sigurno mogu računati do studenoga, vjerojatno i sljedeće zime, a onda će već nova sezona i nova mogućnost da organiziraju rad. Najam hotela za ovu sezonu plaćaju u naturi - u inventaru.

Pregovaranje s bankom trajalo je nekoliko mjeseci. Hotelski inventar kojemu su ostali vlasnici nakon što je banka preuzela hotelsku zgradu, ne vrijedi im puno bez hotela jer je riječ o opremi 'po mjeri' pa je ta okolnost sretno iskorištena u pregovorima. Najam je osiguran do studenoga, a u hotelu vjeruju kako će dogovora biti i ubuduće.

Hotel će na jesen pripasti banci koja je do hotelske zgrade došla aktiviranjem hipoteke zbog toga što vlasnik nije plaćao kredit za svoju drugu tvrtku, a jamstvo je bio Sumratin. Sve se događa osam godina nakon privatizacije 'Sumratina' koji je kupila dubrovačka tvrtka PGM Ragusa, piše Slobodna Dalmacija


No, ona je prije nekoliko godina zapala u probleme i ostala bez znatnog dijela imovine, uključujući i 'Sumratin'. Sedam stalnih radnika pritom je ostalo bez osnovnog sredstva za rad - hotela. PGM je hotel, navodno, izgubio zbog duga od 3,3 milijuna eura .

U 'Sumratinu' ništa ne pokazuje da je nastupila promjena u odnosu na prethodne godine.  'Hotelijerstvo je posao u kojemu nema 'spuštanja rampe' pa smo odmah nakon što je banka preuzela zgradu započeli pregovore o nastavku rada i uspjeli, što je i logično. Jer, hotel je upravo prošao na pregledu ministarstva i dobio kategorizaciju za sljedeće tri godine što znači da bez zapreka može nastaviti s radom. A svakom vlasniku to je najvažnije', kaže Jakov Terzić pod čijim je vodstvom ‘Sumratin’ u proteklih osam godina uvijek poslovao s dobiti.  Znaju da banka traži kupca za hotel, no, računaju, tko god ga kupi, trebat će mu kvalitetni radnici.