MINISTRICA UVJERENA

Na HRT neće više moći utjecati politika

30.05.2012 u 21:44

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je večeras da će se izmjenama Zakona o HRT-u odrediti jasna logika upravljanja, odgovornosti i ovlasti na HRT-u, a Programsko vijeće ubuduće će se baviti samo analizom programa, bez upletanja u upravljanje javnom televizijom

Govoreći o izmjenama postojećeg zakona, koji je pred nešto manje od godinu i pol donesen političkim konsenzusom, ministrica kulture je u središnjem Dnevniku HTV-a istaknula kako se u prvom redu želi razgraničiti ovlasti i prava programskog vijeća, nadzornog odbora i uprave, a što do sada, kaže, nije bio slučaj .

Po prijedlogu zakonskih izmjena, o kojima još traje javna rasprava, Programsko vijeće više se neće moći miješati u odlučivanje i izbore, niti će moći biti motivirano bilo kakvim klijentelističkim ili drugim neprofesionalnim razlozima. Nadzorno tijelo će pak, kao i u drugim tvrtkama samo nadzirati, a ne i upravljati, rekla je ministrica, dodavši da će iz toga proizlaziti i velika odgovornost koja će biti na ravnateljstvu

Na upit kako na to gleda Bruxelles budući da je Europska komisija (EK) postojeći zakon ocijenila jednim od najboljih i najmodernijih u Europi, odvratila je da se s tim u vezi stalno kontaktira s predstavnicima EK u Zagrebu.

Na njihov smo prijedlog jasno definirali da ni u jednom koraku izbora i odlučivanja o javnoj televiziji neće sudjelovati neki politički subjekt, niti vlada niti političke stranke. Moći će odlučivati samo Hrvatski sabor, kao najveće reprezentativno tijelo hrvatskih građana, rekla je ministrica. Prihvatili su, kaže, i sugestiju da izmjene zakona prođu javnu raspravu, koja završava ovoga tjedna, kao i dva saborska čitanja.

Budući da su predložene zakonske izmjene usmjerene samo na logiku upravljanja, ministrica je najavila donošenje novog cjelovitog zakona. On će, kaže, biti posljedica izrade medijske strategije Hrvatske, a može ga se očekivati u duljem periodu.

Upitana zašto odmah na početku svoga mandata nije od saborskog odbora za medije zatražila imenovanje novih članova programskog vijeća i nadzornog odbora, rekla je kako bi se nadopunom tih tijela 'zapravo omogućilo da jedan sustav koji nije dobar, funkcionira i dalje'

Ministrica je komentirala i zaustavljanje pada gledanosti HTV-a, rekavši kako se nada da je to toga dovelo poboljšanje kvalitete, a ne utrka s komercijalnim televizijama.

Sredinom svibnja otvorena je dvotjedna javna rasprava o Nacrtu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, nakon koje će Vlada konačni prijedlog zakona uputiti u Sabor gdje su predviđena dva čitanja.

Prema tim prijedlozima, glavnog ravnatelja više ne imenuje Programsko vijeće i Nadzorni odbor, već izravno Hrvatski sabor. On bi, među ostalim, imenovao i razrješavao glavne urednike Hrvatske televizije i Hrvatskog radija, a izjašnjavanje novinara o njima bilo bi samo savjetodavno.