KOLEKTIVNI UGOVOR

Bandić traži ukidanje svih prava, sindikati ga odbili

30.05.2012 u 16:17

Bionic
Reading

Ni drugi prijedlog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, u kojem je ovoga puta od sindikata koji zastupaju sve one koji plaću primaju iz gradskog proračuna (oko 10.500 ljudi) tražio ukidanje svih prava iz kolektivnog ugovora, nije naišao na zeleno svjetlo

Naime, na današnji sastanak gradonačelnik je sa svojim suradnicima, doznajemo, stigao s novim prijedlogom prema kojem se osnovica plaće ne bi dirala, ali bi se ukinula sva ostala prava iz kolektivnog ugovora (regres za godišnji odmor, božićnica, jubilarna nagrada, otpremnina, pomoć u slučaju smrti, pomoć pri nabavi ortopedskih pomagala, pomoć pri liječenju itd.).

Ukidanje prava odnosilo bi se samo na preostalih šest mjeseci ove godine, ali sindikatima ni ovaj prijedlog nije prihvatljiv kao što nije bio ni prvi, od prije nešto više od mjesec dana, koji je predlagao rezanje osnovice plaće za pet posto i smanjenje materijalnih prava iz kolektivnog ugovora na samo neoporezivi dio od 2.500 kuna, čime bi Grad, kako je tada tvrdio gradski pročelnik za financije Slavko Kojić, uštedio oko 80 milijuna kuna.

Iako je gradonačelnik u razgovoru za mrežu Soundset izjavio da će u petak 'doći do konsenzusa najboljeg za sve' i prema kojem bi Grad uštedio 60 milijuna kuna, sindikalisti s kojima smo razgovarali ne dijele to mišljenje.

'Točno je da je gradonačelnik izašao s novim prijedlogom prema kojem se osnovica ne bi dirala, ali daleko smo od ikakvog konsenzusa. Nama ovaj prijedlog nije prihvatljiv. Financijski gledano, radi se o istoj svoti, samo je prijedlog modificiran.

Smanjivanje plaća nije nam bilo prihvatljivo jer o tome ni država ne govori. Što bi nam bilo prihvatljivo u ovom trenutku, ne mogu reći jer trebamo obaviti razgovore s članovima. No treba dodati da smo mi svjesni situaciji i da smo spremni na razgovore', kazao je Ivan Katalenić, sindikalni povjerenik Sindikata gradske uprave grada Zagreba.

Sličnog razmišljanja je predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) Antonije Popović za kojeg navedeni prijedlog također ne dolazi u obzir.

'Ništa nije dogovoreno, a hoće li biti i u kojem obliku, znat će se u petak, iako u to sumnjam', skeptičan je bio Popović.

Ljubica Pilić, glavna tajnica HSDK, napominje da svota uštede (80 milijuna kuna) koja se spominjala u prvom prijedlogu nije bila najtočnija te da je drugi prijedlog bitno precizniji i da se brojka u oba slučaja kreće oko 60 milijuna kuna.

'Novi prijedlog koji smo dobili nije prihvatljiv, ali smo svjesni da je vrijeme bitno i da se nekakav dogovor mora postići. Kakav će i hoće li ga biti, znat ćemo u petak', zaključila je Pilić.