Hrvatska ODUSTAJANJEM IKEA-E

Hrvatska gubi 2000 radnih mjesta

  • Autor: tportal.hr
  • 6.12.2008 11:01:34
  • 6.12.2008 11:01:23

Zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji predviđa naknadu za prenamjenu zemljišta, IKEAće odustati od dogovorenog ulaganja u Hrvatsku

'Ovo je za nas neočekivani namet od najmanje 16 milijuna eura. Razmatramo što činiti i u ovom trenutku čekamo hoće li se takav zakon i usvojiti. Nadamo se da neće, ali ako se to dogodi, nemamo što tražiti u Hrvatskoj, odustajemo – kaže za Slobodnu Dalmaciju Dragan Skalušević, direktor IKEA-e za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Kompletna investicija - zbog koje je bilo najavljeno i izmještanje sadašnjih naplatnih kućica na autocesti u Ivanjoj Reci na drugu lokaciju - iznosila bi 300 milijuna eura i otvorila bi, kako kaže Skalušević, 2000 novih radnih mjesta. I premda će, ako dođe do odustajanja IKEA-e, mnogi u Hrvatskoj odahnuti, jer su se, navodno, uplašili tog moćnog proizvođača i trgovca namještaja iz Skandinavije, Hrvatska bi dugoročno mogla imati velike štete.

Naime, IKEA-ino odustajanje od Hrvatske - a taj trgovački div u 44 zemlje svijeta ima 253 prodavaonice, u kojima radi 127.800 radnika i čiji je godišnji promet veći od 21 milijardu eura - bit će iznimno loš putokaz i drugim potencijalnim investitorima u našu zemlju.

U jeku globalne financijske krize, u sektoru građevinarstva, što je inače 'domaći proizvod' u koji se ulaže domaća pamet, rad i materijali, moglo bi biti ugroženo najmanje 15 tisuća radnih mjesta.

'Nismo očekivali nenadani namet za koji bi trebali platiti još oko 16 milijuna eura. Kompanija razmatra što uraditi, odustati od investicije ili ipak pristati na dodatni trošak koji nam poskupljuje investiciju. Stav ćemo imati za koji tjedan, kada vidimo hoće li zakon biti izglasan', izjavio je Dragan Skalušević, direktor švedskog trgovca za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

Ikea je kupila zemljište od 400 tisuća četvornih metara za 26 milijuna eura, od tog je oko 250 tisuća četvornih metara poljoprivredno zemljište koje je općina i županija obećala prenamijeniti u građevno. Kako zakon treba stupiti na snagu ovaj mjesec, Ikea će morati platiti 100-postotni iznos vrijednosti koja se prenamjenjuje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr