GLAS KONCILA O UBOJSTVU U BANIĆIMA

'U našoj novijoj crkvenoj povijesti prvi put se dogodio svećenik ubojica'

30.05.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Katolički tjednik 'Glas Koncila' u novom broju piše da je tragedija u Banićima pokazala kako je opasno sukobljavanje, da u suvremenom hrvatskom društvu nažalost postoji više primjera pogaženih temeljnih postulata pravednosti i istine te ih treba prepoznati kao moguće tempirane bombe koje bi mogle i eksplodirati kad se dolije kap koja prelijeva čašu

U komentaru 'Opasnost sukobljavanja' glavni urednik Ivan Miklenić piše kako je mnoge u Hrvatskoj potresla vijest iz sela Banići blizu Dubrovnika da se u župnoj kući 22. svibnja dogodila tragedija u kojoj je sudjelovao mjesni župnik, a u kojoj je život izgubio župljanin, 49-godišnji predsjednik mjesnog odbora.

'Mnoge je katolike potresla činjenica što je razilaženje ili neslaganje župnika i župljanina na službi predsjednika mjesnog odbora uopće moglo završiti tako tragično, jer nešto slično, koliko je poznato, nije zabilježeno u našoj novijoj crkvenoj povijesti', piše glavni urednik u komentaru.

Pritom dodaje kako je dosada zabilježeno više slučajeva da su žrtve nasilja bili svećenici, a sada se, čini se, prvi put dogodilo obratno, pa je razumljivo koliko je to veća i teža tragedija za obitelj stradalog župljanina, za župljane i cijelu Crkvu u Hrvatskoj.

"Ne prejudicirajući rezultate službene istrage, sama činjenica sukobljavanja i fizičkoga obračuna dva čovjeka koji imaju toliko bitnih životnih poveznica - dovoljno je spomenuti da su oba članovi Katoličke crkve, hrvatski branitelji i rodoljubi - pokazuje koliko je opasno svako sukobljavanje, a osobito među onima koji umjesto poveznica imaju objektivne jazove", piše Miklenić u komentaru.

Smatra kako tinjajuće ili otvorene nesuglasice među ljudima ili među skupinama ljudi, osobito ako se radi o bitnim vrednotama, živa su i trajna opasnost za eskalaciju nasilja.

"Naime, i u pluralnom društvu ne smiju nikada biti pogaženi temeljni postulati pravednosti i istine, jer to je uvijek prijeteća bomba koja može eksplodirati i zbog neznatnoga krivog poteza", zaključio je Miklenić.