PODRŠKA ČIČKA

HHO osudio razmještanje Split pridea

30.05.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske površine koju su organizatori Split Pridea ishodili za svoju lipanjsku manifestaciju na splitskoj Rivi

Ta naizgled nevažna preinaka zapravo predstavlja popuštanje netolerantnim grupicama i pojedincima u Splitu, koji su od lanjskog Split Pridea napravili svjetski razglašenu izložbu netrpeljivosti i mržnje od koje se lice Splita i Hrvatske još uvijek crveni, stoji u priopćenju HHO-a.

HHO podupire i pravo onih koji se ne slažu s porukama te manifestacije da izražavaju svoje neslaganje, no drži da se to mora raditi na tolerantan i demokratski način, te da je nepristojno, ako ne i protivno principima tolerancije, organizirati kontraskup istovremeno, i to u neposrednoj blizini održavanja splitske 'povorke ponosa'.

'Vjerujemo da su Splićani bolji od svojih gradskih vlasti, te da će pokazati drugo lice Splita, vedro, mediteransko, tolerantno. Stoga se nadamo da će, ne samo otrpjeti, nego i podržati povorku u prilog manjinskih prava osoba s istospolnim seksualnim usmjerenjem', ističe se.


HHO podržava zakonske inicijative u prilog registriranog partnerstva heteroseksualnih i homoseksualnih partnera što, napominje se, nije isto što i podržavanje 'gay brakova'. Registriranim partnerstvom brane se stečena socijalna prava i jednakost pred zakonom onih pojedinaca i zajednica što opstaju izvan tradicionalnih bračnih zajednica, a time se ne dovodi u pitanje tradicionalna ustanova braka, ocjenjuje HHO.

Podsjeća se da se taj odbor od osnutka zalagao za toleranciju prema manjinama, bez obzira na to koliko to u određenom trenutku bilo nepopularno i ističe kako se HHO i dalje protivi 'zakonu ulice, moralu linča i psihologiji rulje'.

Seksualno usmjerenje privatno je pitanje i ne podliježe državnoj intervenciji ili segregaciji bilo kakve vrste od bilo koga tko ne dijeli mišljenje o slobodi seksualnog usmjerenja, a protivljenje javnim nastupima solidarnosti danas predstavlja najvidljiviji izraz netrpeljivosti u hrvatskom i svakom drugom društvu, stoji u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička.