EKONOMSKOM FAKSU TO NE SMETA

Zlostavljao žene na Facebooku pa o tome piše akademski rad

30.05.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Zaposlenik gradske uprave u Zadru, mladi HDZ-ovac Mate Kožul nije gubio vrijeme čekajući da mu pravomoćnom postane presuda kojom je nedavno osuđen za zlouporabu društvene mreže da je na temu istih tih društvenih mreža sastavio specijalistički poslijediplomski rad koji bi odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Zagrebu trebao braniti 19. lipnja, otkriva zadarski portal 057.info

Osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu

'U dokaznom postupku nedvojbeno je utvrđeno je da optuženik koristeći telefonski priključak svog oca počinio kazneno djelo nedopuštene uporabe osobnih podataka' – izjavila je prije 15 dana sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić u obrazloženju presude. Dvadesetšestogodišnji član Mladeži HDZ-a Mate Kožul nepravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uz rok kušnje na dvije godine.

Uz mentorstvo prof. dr. Tanje Kesić, Mate Kožul napisao je specijalistički rad pod naslovom 'Interaktivna marketinška komunikacija na primjeru društvenih mreža'. Dok je bio pod suspenzijom tijekom koje nije morao dolaziti na posao u Odjelu za reviziju Grada Zadra, ali je redovno dobivao plaću u iznosu od 60 posto, Kožul je završio atraktivan jednogodišnji specijalistički studij naziva Marketinški menadžment. Cijena tog studija, koji spada u koncept cjeloživotnog obrazovanja (kojim se postaje sveučilišni specijalist) iznosi 6.000 eura.

Dok dobro upućeni fakultetski kuloari, navodi 057.info, podsjećaju kako je Kožul počinio kazneno djelo otvaranjem lažnih profila na Facebooku i Iskrici dvjema Zadrankama, koje su zbog toga bile izložene pozivima seksualnih pohotnika te je prvi koji je u Hrvatskoj osuđen zbog zlouporabe društvenih mreža, Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta, o tome, čini se, nema pojma.

Predsjednik Odbora za magisterije i specijalističke radove prof. dr. Nikola Knego za tu aferu, tvrdi, nije nikad čuo i zašto bi on to, kao i drugi članovi Vijeća, morali znati. Uz obrazloženje da su za njega nacionalne vijesti i mediji nešto drugo nego za ostalu javnost, prof. Knego u telefonskom razgovoru za portal 057.info, nije ni dopustio da mu objasne zbog čega je s sporno da čovjek koji je zlorabio društvene mreže na način da je na njima svojim kolegicama otvorio lažne profile predstavivši ih kao prostitutke, još od te svoje nečasne i zakonski kažnjive rabote zaradi akademsku titulu.

'Nitko od članova Fakultetskog vijeća jučer nije imao primjedbe, a niti je itko osporavao tu temu na Odboru koji ima devet članova', tvrdi prof. Knego.

Prema neslužbenim izvorima portala 057.info, neki profesori su pokušali spriječiti da takav rad prođe, a na inzistiranje profesorice Kesić, Kožulove mentorice, koja se nije javljala na mobitel, prihvaćena je njegova javna obrana.