STUDENTSKI MARŠ U SPLITU

Dekani zaključali vrata pobunjenih fakulteta

04.05.2009 u 10:38

Bionic
Reading

Stotinjak splitskih studenata udruženih u Nezavisnu studentsku inicijativu, s bubnjevima, transparentima, velikim olovkama, zvižducima i glasnim povicima krenulo je jutros oko 9.30 u višesatni marš tražeći i dalje besplatno obrazovanje za sve

Premda je rektor splitskog sveučilišta Ivan Pavić odmah obznanio da je nastava na splitskim fakultetima normalizirana te da blokada više nema, splitski studenti, krenuvši od Kineziološkog fakulteta, uz pratnju policije, stigli su do Pravnog fakulteta gdje su ih dočekala - zaključana vrata, izvijestila je Slobodna Dalmacija.

Vičući 'studenti napolje - imate prozore' i udarajući po staklenom pročelju zgrade, od čega je napuklo i jedno staklo, očekivali su da im se pridruže i budući pravnici, no dekan Boris Buklijaš bio je odlučan u sprečavanju ulaza u zgradu bučnim prosvjednicima.

'Većina studenata Pravnog fakulteta izjasnila se za nastavak održavanja nastave. Ne možemo dopustiti da manja grupa ometa predavanja. Blokade više nema', kazao je uzrujani dekan Buklijaš koji je zaključao je vrata fakulteta i zabranio prosvjednicima ulaz.

'Ovo je otmica, protuustavno djelo!' vikali su okupljeni studenti, da bi zatim marš nastavili splitskim ulicama do Filozofskog fakuteta u Radovanovoj ulici. No i tamo je ulaz bio zapriječen svima koji ne posjeduju indeks tog fakulteta, a dekan Josip Milat nije se ni pojavio. Kolona je nastavila prema zgradi Umjetničke akademije pred kojom su ih dočekali studenti Akademije.

Krajnje odredište studentskoga marša, splitski FESB, također je prosvjednicima zatvorilo vrata.