DVOJBE OKO LOKACIJE U SPLITU

Policija će osiguravati Rivu, kako su organizatori Parade tražili

29.05.2012 u 18:18

Bionic
Reading

Nakon neizravne osude britanskog Ministarstva vanjskih poslova zbog promjene trase ovogodišnje splitske gay parade, postalo je očito da će se događaj i ovaj put pretvoriti u prvorazredno političko pitanje, no još uvijek se čeka konačna odluka policije. U MUP-u su nam potvrdili da je Riva za njih službeno još uvijek lokacija na kojoj će Parada ponosa završiti, te koju planiraju osiguravati

'Zasad imamo jedino prijavu javnog skupa na Rivi i sukladno tome se postavljamo. Policija će postupati sukladno zakonu i osigurati skup', kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marina Kraljević Gudelj. U MUP-u su, naravno, svjesni da je splitska gradska uprava promijenila svoju suglasnost i da je povorku s Rive preusmjerila na obližnje Prokurative, no čekaju službenu odluku. A nje još uvijek nema; nakon gradonačelnika Željka Keruma, u utorak se izgubio svaki trag i njegovom zamjeniku Juri Šundovu

Ostojić: Pride ostaje na Rivi

'Ne čeka se nikakva odluka policije...ona je predočena u ovom tekstu...glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske jasno kaže koju prijavu imaju i kako će policija osigurati javno okupljanje...za mene policijsko priopćenje je jasno....trasa se ne mijenja kao ni mjesto javnog okupljanja', napisao je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić na svom Facebook profilu.

Presudnom sastanku na kojemu je odlučeno o promjeni rute trebali su prisustvovati i predstavnici policije, no oni su ga elegantno izbjegli i prebacili loptu gradskim ocima. A oni su se u priopćenju nakon sastanka potpuno zapetljali: pozvali su se, naime, na zahtjeve tri udruge građana poznatije kao 'intelektualci iz kafića Bubamara' te po skandaloznoj tvrdnji da je 'Antonija Bilić neizravna žrtva lanjske splitske gay parade jer su tisuće policajaca bile angažirane na osiguranju'. To je ponovno izazvalo lavinu reakcija jer u gradskoj upravi nisu bili dovoljno pametni navesti tek sigurnosne razloge, već su neizravno priznali da podilaze homofobima

Istinu za volju, upravo organizatori Parade ponosa prošle godine su bili zatražili dozvolu za skup na Prokurativama, no dva tjedna uoči njezinog održavanja predomislili su se i zatražili Rivu, usprkos upozorenjima o mogućim sigurnosnim problemima. Ove godine situacija je potpuno obrnuta: organizatori su zatražili Rivu, no gradska vlast im je dva tjedna uoči parade dodijelila - Prokurative.

Splitska oporba danas se također oglasila povodom gay parade, a i njoj je više od lokacije održavanja sporno obrazloženje kojim je odluka donesena. 'Nigdje nisam vidio da je razlog promjene rute utemeljen na sigurnosnim razlozima. Ukoliko se radi samo o iskazivanju homofobičnosti gradske vlasti, tada smo apsolutno protiv toga. Grad donosi odluku, ali smatram da je ona determinirana upravo time. Ovo je prilika da grad pokaže svoje drugo lice jer podržavanje gay pridea je postalo mjerilo tolerancije u razvijenim društvima', smatra Goran Kovačević (HNS).

Gojko Čepo iz SDP-a naglašava da stav njegove stranke nikada nije bio sporan: 'Prokurative su jednako atraktivna lokacija, sporan je jedino razlog promjene rute. Smatram da je to podilaženje ekstremnim strujama', kazao je Čepo. No, SDP-ovci se protive inzistiranju organizatora parade na dolasku na Rivu, ukoliko Grad ostane pri svojoj odluci.

'Trebaju se držati nove odobrene rute jer trebaju pokazati razliku između sebe i ovih drugih', kazao je Čepo.

Ministar uprave Arsen Bauk, koji je u nekoliko navrata izrazio svoje nezadovoljstvo zbog situacije u Splitu oko Gay pridea Split, na svom Facebook profilu je napisao:'Dvadeset godina nakon međunarodnog priznanja, sedamnaest godina nakon završetka rata, petnaest godina nakon mirne reintegracije i godinu dana prije ulaska u EU u Hrvatskoj oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise. Riva'.