HNS O ZAKONU O HRT-U

'Očekujemo micanje politike s javne televizije i medija!'

28.05.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Prva faza u izmjeni i dopuni Zakona o HRT-u trebala bi biti završena do kraja saborskog zasjedanja 15. srpnja, a u tom roku i imenovan v. d. glavnog ravnatelja HRT-a, rekao je saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh na današnjoj konferenciji za novinare

Potom bi bili imenovani vršitelji dužnosti na ostalim razinama kuće, kako bi se krenulo u realizaciju jesenske sheme, reorganizaciju i raspisivanje natječaja za novo vodstvo.

To je jedan od važnijih zakona koji mora i treba proći dva čitanja, no sve će se stići usklađenim radom Ministarstva kulture, Hrvatskog sabora i Vlade, ustvrdio je Beus, naglasivši da politika mora uzmaknuti čim se imenuje v. d. glavnog ravnatelja.

Beus drži da bi bilo najbolje da to bude osoba s HTV-a, kako bi se uspostavila razina međusobnog povjerenja među onima koji će stvarati program i voditi taj pogon te do kraja godine stabiliziralo stanje i pripremila platforma za novi ugovor između vlade i HRT-a.

Sve drugo značilo bi politizaciju u kojoj HNS ne vidi ništa dobro i suprotstavit će se bilo kakvim mogućnosti lobiranja, pritisaka, glasina i spinova jer to HRT-u ne treba, istaknuo je. Opovrgnuo je da će HNS sudjelovati u kadrovskim križaljkama, rekavši da im je u interesu da glavni ravnatelj bude osoba iza koje će stati Hrvatski sabor. Ta osoba će imati veliku odgovornost, ali i slobodne ruke u imenovanju vršitelja dužnosti na ostalim razinama, dodao je.


Beus
je podsjetio kako je već i sama najava Ministarstva kulture o izmjenama Zakona o HRT-u dovela do puno spinova i krivih poruka, ne bi li, napomenuo je, oni koji su na HRT-u profitirali iz vlastitih i korporativnih interesa pokušali spriječiti promjene.

HNS pozdravlja napore HND-a i sindikata u konstruktivnim prijedlozima na zakon, no smatra da se zasad ne treba mijenjati ono što su na nedavnoj javnoj raspravi bili najveći prigovori - dio o ovlastima glavnog ravnatelja u izboru glavnih urednika HTV-a i Hrvatskoga radija te savjetodavnom izjašnjavanju novinara u izboru glavnih urednika.

Beus smatra da novi sustav jasno utvrđuje odgovornost te da bilo tko na višoj poziciji 'ako ima zrno soli u glavi sigurno neće predložiti nekoga od koga će njegov vlastiti posao imati štetu'.

HNS-ova zastupnica Nada Turina-Đurić rekla je da, s obzirom na nedavna iskustva s Programskim vijećem, sada treba poduprijeti takav način izbora ravnatelja i njegovu ovlast da imenuje urednike, a da postoji mogućnost da se nakon prve faze vidi kako formalno uključiti i 'kreativnu strukturu'.

HNS očekuje da se politika u narednom razdoblju potpuno makne iz prostora javne televizije i medija, ustvrdila je, izrazivši nadu da će do kraja godine HTV dobiti osnovne smjernice za svoj rad, statut te pokrenuti javni natječaj za novo vodstvo.