VOJSKA SLAVI SVOJ DAN

Branitelji nezadovoljni jer nisu položili vijence s državnim vrhom

28.05.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatski državni vrh danas je u prigodi Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske položio vijence na zagrebačkom groblju Mirogiju

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem i predsjednik Vlade Zoran Milanović vijence su položili kod spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', Grobnice narodnih heroja, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U izaslanstvu su bili i potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko i Vladimir Šeks te ministri obrane i branitelja, Ante Kotromanović i Predrag Matić.

Izaslanstvo Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, na čelu s ministrom Antom Kotromanovićem i načelnikom Glavnog stožera general pukovnikom Dragom Lovrićem, položili su vijence kod spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. Vijence su položili i na grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška, ratnog načelnika Glavnog stožera OSRH, stožernog generala Zvonimira Červenika te zapovjednika Zbora narodne garde, general zbora Imre Agotića.

Ministar Kotromanović novinarima je izjavio da danas s jedne strane osjeća tugu zbog poginulih branitelja u Domovinskome ratu, ali i ponos 'jer imamo pobjedničku vojsku'.

Na pitanje novinara može li reći što će biti s ljudima koji su godinama u MORH-u uz plaću primali i invalidninu, ministar Kotromanović je odgovorio da je njegova zamjenica dala izjave i da on tome nema više što posebno dodati.

Lovrić
je kazao da su svi pripadnici Oružanih snaga izuzetno ponosni što su pripadnici pobjedničke hrvatske vojske koja je danas članica NATO-a, a u budućnosti i Europske unije.


Kod spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju vijence je položilo i izaslanstvo Ravnateljstva policije, izaslanstvo udruga proizašlih iz Domovinskog rata i izaslanstvo Grada Zagreba.

Ministar Matić je s predstavnicima udruga prizašlih iz Domovinskog rata vijenac položio kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Novinari su Matića pitali jesu li predstavnici udruga trebali polagati vijence zajedno s državnim vrhom. 'Ne zajedno, nije nikada ni bilo ni prije zajedno, ali je bilo u jednom redoslijedu. Ali, mislim da se dogodila jedna mala nespretnost novih protokola koji se još u tom dijelu ne snalaze, ali za sljedeću obljetnicu ćemo sigurno to popraviti', kazao je Matić

Dopredsjednik udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Antun Blažević novinarima je rekao kako nisu zadovoljni jer su s ministrom Matićem vijenac položili tek na zadnjem mjestu, kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, a vijence su udruge prije toga položile i kod Kod spomenika 'Glas hrvatske žrtve - Zid boli', kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana.

Na upit novinara jesu li razočarani s novim državnim vodstvom predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Josip Klemm odgovorio je da nisu razočarani. 'Hrvatskim braniteljima, veteranima, dragovoljcima, gardistima, specijalcima, udovicama i invalidima je posebno drago što su na današnji dan predsjednik države, premijer i predsjednik Sabora zajedno položili vijenac, a još draže bi nam bilo da su to učinili s hrvatskim braniteljima, a ne da se na groblju igramo igrica tko će brže proći po groblju'.

Kotromanović: Ponosni smo jer imamo pobjedničku vojsku