ZAVRŠETAK NA PROKURATIVAMA, A NE NA RIVI

Split izmijenio trasu gay povorke!

28.05.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon reakcija građanskih inicijativa koje se protive održavaju gay pridea u Splitu, tamošnji su gradski oci pokleknuli i izmijenili trasu kretanja povorke. Tako će ona se ona kretati kroz Strossmayerov park, Ulicu kralja Tomislava i Marmontovu ulicu, no umjesto na Rivi, završit će na Prokurativama, izvijestili su zamjenici gradonačelnika Anđelka Visković i Jure Šundov

U svom priopćenju Kerumovi zamjenici navode da će Grad Split 'izmijeniti Zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina Lezbijskoj grupi Kontra na način da će 9. lipnja 2012. godine dati na privremeno korištenje javne gradske površine Strossmayerov park, Ulicu kralja Tomislava, Marmontovu ulicu i Trg Republike (Prokurative) u vremenu od 14 do 19 sati radi postavljanja bine i organiziranja povorke Split Pride 2012'.

Splitski čelnici pojašnjavaju da Grad do sada 'nije zabranjivao uredno prijavljene javne skupove niti se miješao u poslove sigurnosti građana', međutim da su im se ove godine uoči održavanja Split Pridea obratile tri udruge građana zatraživši promjenu trase kretanja gay povorke, pri čemu su dostavile i potpise građana.

'Time su, za Grad Split, bitno promijenjene okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, kao i na situaciju koja je bila u trenutku kad je s organizatorima obavljen sastanak oko ovogodišnjeg Split Pridea', stoji u priopćenju zamjenika gradonačelnika.

Naime, kako objašnjavaju, trasa koju je Split odobrio danas bila je zatražena i prošle godine. 'Usuglašenu trasu su organizatori promijenili dva tjedna nakon postignutog dogovora na način da je povorka završila na Obali Hrvatskog narodnog preporoda (Rivi), unatoč upozorenjima od strane predstavnika Grada Splita da mjesto završetka povorke nije najbolje rješenje. To se, na žalost, pokazalo točnom procjenom Grada', stoji u priopćenju u kojem se pojašnjava odluka Grada Splita.