PRGOMET U NU2

Tko je tihi Karamarkov zamjenik?

27.05.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Tko je Drago Prgomet, novi zamjenik predsjednika HDZ-a? U 'Nedjeljom u 2', gdje je gostovao, mogli smo vidjeti da je riječ o mirnoj, suzdržanoj i odlučnoj osobi koja nije isključila mogućnost dogovora s vladajućima oko bitnih pitanja, no koja se, čini se, puno bolje snalazi u svom profesionalnom okruženju u KBC-u Zagreb nego u politici

Predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgije glave i vrata koji je prošle godine obavio 400 operacija, kaže kako će morati modificirati svoj profesionalni angažman u Klinici, no ističe kako mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a nije profesionalna funkcija.

O Kosor: To nije ponašanje politički odgovorne osobe

Za sebe kaže da je uporan i miran te kako ga iznervirati može jedino ako se netko ne drži dogovorenog. Zanimljivo je kako je dva puta diplomirao medicinu. Najprije u BiH, a s obzirom na to da su mu u Banja Luci spaljeni svi dokumenti i diplome, Prgomet je odslušao još tri godine u Zagrebu te diplomirao 1996. Iste se godine učlanio u HDZ. Kazao je kako prije godinu dana nije ni pomišljao o kandidaturi za predsjednika stranke, no kako svatko tko je član snosi odgovornost za funkcioniranje stranke.
Upravo ga je nedostatak političke odgovornosti spram stranke i nagnalo da se kandidira najprije za predsjednika, a potom za zamjenika predsjednika Milanu Kujundžiću

Anegdota s ratišta

Prgomet je rodom iz Žeravca, mjesta u BiH koje se danas nalazi u Republici Srpskoj. devedesete dolazi u Slavonski Brod, 91. pristupa Zboru narodne garde te sudjeluje u obrani Hrvatske.

Voditelju Aleksandru Stankoviću ispričao je zanimljivu anegdotu s ratišta. Na zapadnoslavonskom ratištu izvlačio je zajedno dva neprijateljska vojnika iz minskog polja. Kazao je, nije bilo bitno tko je ozlijeđen. 'Jedan od ranjenika, kojem je u eksploziji mine amputirana potkoljenica, imao je remenje zamotano oko vrata i prsa pa sam rekao da mi dodaju nož', rekao je  Prgomet te dodao kako je ranjenik mislio da će ga ubiti.

Kritizirao je poteze Jadranke Kosor nakon gubitka parlamentarnih izbora kada nije čestitala pobjednicima i podnijela račun HDZ-ovcima. 'To nije ponašanje politički odgovorne osobe', rekao je Karamarkov zamjenik.

Usto smatra kako je Kosor nakon gubitka i unutarstranačkih izbora trebala svoj mandat potpredsjednice Sabora dati na raspolaganje Karamarku i Predsjedništvu stranke jer, smatra Prgomet, predsjednik stranke može odlučivati o tome s kim će surađivati.

Iako su mnogi Karamarku zamjerali kako mu se program bazira na parolama i nerazrađenim temama, Prgomet kaže kako će gospodarska pitanja biti temelj politike HDZ-a kako na lokalnim tako i na slijedećim parlamentarnim izborima no kako je za unutarstranačke izbore normalno da se vode oko političkih pitanja.  Kaže kako bi se vodstvo HDZ-a trebalo ispričati narodu za sve dosadašnje pogreške. Priznaje da je bilo grešaka i u privatizaciji i u zakašnjeloj borbi protiv korupcije.

Konsenzus s vladajućima

Iako nije jasno odgovorio na pitanje hoće li biti konsenzusa HDZ-a i vladajućih, kako su mediji nagađali oko krucijalnih gospodarskih i političkih tema, Prgomet je rekao kako je 'sigurno da postoje teme koje bi morale biti predmet pokušaja konsenzusa'. Komentirajući najavu rezanja božićnica i regresa, Prgomet je već i napravio konsenzus s vladajućima te rekao kako 'Hrvatska mora trošiti koliko i zarađuje'. Ipak dodaao je kako će upozoravati na pogreške i nevjerodostojnost vladajućih te se nametnuti kao oporba svojim programima kako bi pokazali da su bolji od vladajućih.

Hoće li ove riječi teško primiti dio članstva HDZ-a, Prgometa ne brine. 'Ja ne moram misliti i što i predsjednik stranke. Sazrelo je vrijeme da imate vlastiti stav i da ga morate iznijeti. Oni stavovi koji postanu službeni stavovi stranke, oni vas na kraju obvezuju. Ne mislim se ponašati poput bivših dužnosnika koji kažu nisam ništa znao, rekao, vidio, čuo…'

195004,193461,192571,195292O odlasku Sanadera: 'To je kao da otiđete usred operacije.'

Kazao je kako za Ivu Sanadera, bez obzira na ishod pravosudnih procesa, u HDZ-u nema mjesta, no priznao kako je bio za njega 2002. kada su HDZ-ovci birali između Sanadera i Ivića Pašalića. U nekadašnjeg premijera razočarao se tek 2009. kada je dao ostavku.

'To mi je kao da vam pacijent krvari, a vi odete s operacije. To je ozbiljan, meni teško prihvatljiv čin i on nam je to ostao dužan objasniti', kazao je Prgomet.

Za kraj je komentirao izbor Tomislava Nikolića za srpskog predsjednika i njegove nedavne izjave o Vukovaru. 'Kako je krenuo, nije dobar put za nastavak uspostavljanja dobrih odnosa. No to nije samo izjava Nikolića. Sjetite se Tadića koji je rekao kako je Ruđer Bošković srpski znanstvenik. Tu treba biti jasan u osudi i traženju pojašnjenja', zaključio je zamjenik predsjednika HDZ-a.