GAY PARADA U PREDGRAĐU?

Kerum bi mogao Split Pride maknuti iz centra grada

Bionic
Reading

Sljedeći ponedjeljak trebao bi, po svemu sudeći, biti ključni dan tijekom kojega će se odlučivati o sudbini drugog 'Split Pridea', najavljenog za 9. lipnja

Sljedeći ponedjeljak trebao bi, po svemu sudeći, biti ključni dan tijekom kojega će se odlučivati o sudbini drugog 'Split Pridea', najavljenog za 9. lipnja.

Tada će se, naime, održati sastanak gradskih čelnika s vodstvom Policijske uprave splitsko-dalmatinske nakon kojeg će lokalne vlasti, kako nam je najavio dogradonačelnik Jure Šundov, obznaniti konačan stav oko već izdane, a potom i povučene odluke o korištenju javnih gradskih površina tijekom održavanja skupa.


Vodeći ljudi iz splitske Banovine na takav su se potez odlučili nakon što su predstavnici građanskih inicijativa koje se protive održavanju skupa zaprijetili kaznenim prijavama zbog kršenja ljudskih prava iako su i antigay aktivisti poručili da bi se 'Split Pride' mogao upriličiti na nekoj drugoj lokaciji, a ne na potezu od Đardina preko Marmontove ulice do Rive, piše Slobodna Dalmacija

Budući da gradska uprava može odlučivati samo u okvirima svoje zakonske ovlasti, poteštat Željko Kerum i njegovi suradnici ne mogu zabraniti već prijavljeni događaj, nego mogu uskratiti pravo na korištenje javnih površina ili organizatorima ponuditi zamjensku lokaciju za održavanje manifestacije, koja bi, teoretski, mogla biti u prigradskim naseljima, primjerice na Mejašima, Žnjanu ili u Slatinama na otoku Čiovu, koje su također u granicama Grada Splita.

Iako važeći propisi daju Ministarstvu unutarnjih poslova velike ovlasti kada je u pitanju odlučivanje o javnim okupljanjima, udruge koje podržavaju skup ne bi mogla zaustaviti ni možebitna policijska zabrana gay parade, jer organizatori imaju pravo žalbe Upravnom sudu koji bi o njihovoj predstavci trebao odlučivati u hitnom postupku.