'IMMEDIATE RESPONSE 12'

Započela međunarodna vojna vježba kod Slunja

26.05.2012 u 22:22

Bionic
Reading

Na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja održana je danas ceremonija otvaranja međunarodne vojne vježbe 'Immediate Response 12', koja se do 9. lipnja provodi u svrhu promicanja regionalne stabilnosti i sigurnosti te jačanja interoperabilnosti između članica NATO-a i partnerskih zemalja, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane

Na vježbi sudjeluje više od 700 pripadnika oružanih snaga, većinom iz Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, te pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Ceremoniji otvaranja vježbe na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' nazočio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc koji je tom prigodom istaknuo kako je vježba osmišljena da bi se unaprijedila zajednička interoperabilnost savezničkih i partnerskih nacija i unaprijedila priprema sudionika za uspješno djelovanje u združenom, multinacionalnom i integriranom okružju.

Također, svečanosti otvorenja vježbe prisustvovali su i direktori vježbe s hrvatske i američke strane brigadiri Ivan Turkalj i Andrew R. Heppelmann, te zapovjednik Središta za borbenu obuku brigadir Ivan Jurilj, a na svečanosti otvaranja upriličeno je i postrojavanje sudionika vježbe iz oružanih snaga SAD, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore I Slovenije, te promatrači iz Makedonije i Srbije.

Vježba 'Immediate response' je dio združene obuke i vježbi Zapovjedništva američkih snaga za Europu – EUCOM (United States European Command) i Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu (USAREUR - United States Army Europe). Vježba se provodi prema zamišljenom scenariju, a osim kopnenih snaga u vježbi će sudjelovati i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Bojne za specijalna djelovanja te Zapovjedništva za potporu.

Prezentacijski dio vježbe predviđen je 6. lipnja, na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' Slunj, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću MORH-a.