Hrvatska ČAČIĆ NA VERN-OVOJ PROMOCIJI

'Ova jadna zemlja na vašim plećima postat će sretna'

Više od 400 prvostupnika visoke privatne škole VERN primilo je danas u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz sve počasti, svoje diplome. Koliko je VERN-ovo veleučilište cijenjeno i popularno čak i kod hrvatskih političara, najbolje govori činjenica da je najuspješnijim VERN-ovim prvostupnicima diplome uručio ni manje ni više nego potpredsjednik Vlade, ministar gospodarstva i trenutačno najveća medijska zvijezda u državi – Radimir Čačić

Osim njega, videoporukama s kojih su uputili čestitke i roditeljima i diplomantima okupljenima su se obratili i potpredsjednik Vlade Neven Mimica, ministar poduzetništva Gordan Maras, kao i prof. dr. Mate Granić. Cijelo glamurozno 'predavanje' mladih polaznika VERN-a, iz njedara svoje škole u široki svijet gospodarstva začinio je, uz poznatu TV voditeljicu Danijelu Trbović koja je vodila cijeli događaj, svojim najvećim hitovima Oliver Dragojević.

Prvostupnicima se prvi obratio predsjednik Upravnog vijeća VERN-a Branko Štefanović riječima: 'Izlizana je već fraza da društvena odgovornost raste kako se čovjek penje po društvenoj ljestvici, ali vi ste se po njoj danas zaista uspeli i zakoračili u sfere odgovornosti kakve dosad niste poznavali, ali ja sam uvjeren, i kao roditelj jedne mlade dame među vama, da ćete znanje koje ste stekli ponijeti sa sobom kroz život i koristiti ga doprinoseći zajednici u kojoj živite.'

Dekan VERN-a Goran Radman uputio je malo oštriju riječ diplomcima upozorivši ih kako ih dobar posao neće čekati 'iza ugla', već da ga sami moraju stvoriti, da se za njega moraju izboriti i uvijek se kretati naprijed. 'Više nego ijedna generacija prije vas, vi ćete morati nastaviti učiti, učiti čitav život', rekao je dekan Radman.
166384,143841,129121,97845

Erasmusi i odljev mozgova

Također, Čačić je spomenuo i ono što je zaista jedan veliki potencijal za mlade ove zemlje, a to je visoko obrazovanje u EU koje su prije svojoj djeci mogli priuštiti samo vrlo dobro financijski potkoženi roditelji, a sada će biti dostupno svima, po jednakim uvjetima, kao i u čitavoj Uniji. Ono što je, međutim, vrlo upitno je koliko će taj odljev mozgova ustvari naštetiti Hrvatskoj, tako da se mladi koji jednom vani steknu obrazovanje i pronađu posao uopće ne vrate, što je vrlo realan scenarij, ma koliko god bio Čačić siguran u to 'da će se 'erasmusi' vratiti u domovinu nakon edukacije na prestižnim europskim fakultetima', kao što je izjavio pred VERN-ovim diplomcima, nabrajajući im opcije i mogućnosti koje ih upravo očekuju.

Nakon akademskog zbora 'Vladimir Prelog' koji je otpjevao himne Hrvatske i Europske Unije, pred prepunom dvoranom Lisinski, uz gromoglasan, gotovo vojnički marš Zlih Bubnjara koji su na pozornicu izašli spustivši se kroz cijelu publiku, za njima su odjeveni u crvene halje i diplomske kape sišli i prvostupnici, ponosno uzdignutih glava tako da je cijeli događaj sličio i na pravu inicijaciju mladih ljudi u svijet odraslih, ali pomalo i na politički skup neke stranke.

'Znanjima i vještinama koje ste stekli, stremite tome da ostvarite svoje potencijale', rekao je Radimir Čačić prvostupnicima, zadavši im tešku zadaću: 'Ova jadna zemlja, nerazvijena, neobrazovana, nekonkurentna, siguran sam, na vašim i plećima onih generacija koje slijede, zahvaljujući obrazovanju koje ste stekli, postat će sretna država, država blagostanja!'

Među diplomantima su ove godine prvi put bili i stručni prvostupnici novinarstva, prijediplomskog stručnog studija Visoke novinarske škole, koji se od ove akademske godine izvodi u sklopu VERN-ova studija.

Nakon 'Gaudeamusa', ponovno u izvedbi akademskog zbora 'Vladimir Prelog', u zrak je poletjelo preko 400 crvenih diplomskih kapa, a dvorana se nakon videoporuke Gordana Marasa raspjevala uz Olivera i pjesmu 'Vjeruj u ljubav', u duhu krilatice koju je na početku prisutnima uputio Branko Štefanović – 'Upamtite, la vita e bella!' Prvostupnici, nakon ovog slavlja, razišli su se u veselom raspoloženju, a sutra ih čeka češkanje po glavi i odlučivanje o tome što dalje sa svojim životom. Ipak, imaju jedan dobar adut u rukavu, a to su statistike o tome koliko polaznika VERN-a nakon školovanja pronalazi zaposlenje, koje su daleko iznad prosjeka ostalih veleučilišta i odličan moralni poticaj u vremenu u kojem tek svaki drugi radno sposoban građanin Hrvatske zaista i radi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još