MEĐUNARODNI DAN NESTALE DJECE

U Hrvatskoj u 2012. prijavljeno 27 nestanaka djece

25.05.2012 u 21:12

Bionic
Reading

U svijetu se današnji dan 25. svibnja obilježava Međunarodnim danom nestale djece pa tim povodom policija daje korisne savjete roditeljima kako mogu spriječiti nestanak djeteta

Prema dosadašnjem iskustvu hrvatske policije, gotova sva djeca čiji nestanak se prijavi u kratkom vremenu se vrate ili ih policija pronađe. Unatoč tome brojni, nažalost, ipak nikada neće biti pronađeni.

Savjeti roditeljima

- neka vam dijete uvijek kaže gdje je i s kim ide,
- neka vam uvijek kaže koliko će se dugo zadržati te da vas obavijesti o promjeni dogovorenog plana,
- upoznajte djetetove prijatelje i zamolite ga da vam da njihove brojeve telefona,
- neka vaše dijete zna vaš broj mobitela napamet,
- neka zna kome se može obratiti za pomoć ako ste mu nedostupni,
- naučite djecu da prepoznaju i izbjegavaju rizične situacije te kako da se ponašaju ako se nađu u takvim situacijama,
- naučite dijete da se u policijsku postaju ili policijskom službeniku uvijek može obratiti za pomoć,
- upozorite ga na opasnosti stopiranja i ulaženja u vozilo nepoznate osobe,
- upozorite ga da ne odlazi s nepoznatim osobama,
- razgovarajte s djetetom otvoreno i iskreno,
- slušajte svoje dijete kada vam govori o svojim brigama, osjećajima i problemima koje ga muče,
- ohrabrujte svoje dijete kako bi uspješno prolazilo kroz život,
- učite svoje dijete da bude odgovorno za svoje postupke,
- zaštite svoje dijete od osjećaja samoće i izoliranosti,
- ojačate svoje dijete kako bi se suprotstavilo fizičkom ili verbalnom zlostavljanju,
- učinite svoj dom mjestom povjerenja i podrške,
- održite svoja obećanja,
- pokažite ljubav i osjećaje svome djetetu,
- budite uzor svome djetetu

Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba od početka siječnja do sredine svibnja 2012. prijavljeno je 27 nestanaka djece, a pronađeno ih je isto toliko neovisno o vremenu, dakle čiji nestanci su prijavljeni i ranije.

Valja podsjetiti da se za braćom Radosavljević iz Slavonskog Broda traga već gotovo mjesec dana. Tony (13) i Mile (14) otišli su još 28. travnja od kuće s adrese Bartola Kašića 105, nakon čega su se majci na mobitel javili iz Ljubljane, no još se nisu vratili.

Pod pojmom nestalo dijete podrazumijeva se osoba do navršenih 14 godina života koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) svojom voljom ili protivno svojoj volji.

Policija navodi da su rizična ponašanja djeteta koja mogu dovesti do nestanka navika stopiranja, odlazak na sastanak s nepoznatom osobom, druženje s osobama asocijalna ponašanja, trudnoća, zapuštanje i zlostavljanje unutar obitelji, avanturizam - želja za samostalnošću, problemi u obitelji, mladenački bunt, neuspjeh u školi, nesretne ljubavi, razvod roditelja, neslaganje s odlukama škola, sudova i slično.

Što se tiče nestalih osoba od 15 do 18 godina, takvih je od početka do sredine svibnja 2012. podine prijavljeno čak 330, a pronađeno 327 neovisno o vremenu.

Među prijavljenima ove godine, a koji se još nisu vratili, su, podsjetimo, Gordan Oršoš (17), Katarina Andrijević (16), Dino Šišić (16), Daniela Nikolic (16), Gabrijela Moharić (17), Ivana Hudorović (15), Marija Mucak (15), Mateja Rogošić (17), Mohammadisa Ahmadzai (17) i Rahimollah Khan (16).

Njihove profile, kao i profile svih ostalih nestalih osoba, možete pogledati klikom na www.nestali.hr te ako ih vidite ili prepoznate dojaviti policiji svaku informaciju kako bi ih se što prije pronašlo i time usrećilo njihove najmilije koji ih sa strepnjom čekaju.

U proteklome tjednu u Hrvatskoj je nestalo više osoba, neke su se vratile, a traga se za još
šestero.

U Zagrebu se 18. svibnja trag izgubio Melisi Muratović (17), koja se sa svojom prijateljicom udaljila s adrese stanovanja Podmejska 3. Pet dana kasnije čula se sa svojom rodbinom, no nema je već sedmi dan. Melisa je visoka 168 centimetara, srednje je tjelesne građe, ima crnu kosu i smeđe oči. U vrijeme nestanka bila je odjevena u majicu kratkih rukava na pruge i svijetle traperice.

U utorak, 22. svibnja, nestao je Željko Brković (46) u Slavonskom Brodu te dvoje tinejdžera kojima to nije prvi put. Željko ima crnu kosu, visok je 180 centimetara i jače je tjelesne građe. Odjeven u tamno plavu šuškavu jaknu, plave traperice i crne cipele udaljio se s adrese stanovanja Majke Terezije 4, a dan kasnije policija je utvrdila da je napustio RH na graničnom prijelazu Kaštela.

Riječani Morena Uzelac (16) i Albert Malok (17) ponovo su pobjegli, ona s adrese u Bedekovčini, a on s riječke adrese Franje Čandeka 2. Morena je srednje tjelesne građe, visoka 165 centimetara, ima tamnoplavu, dugu kosu i kestenjaste oči. Odjevena je u crvenu jaknu, crnu trenerku i bijele tenisice Adidas, s ružičastim crtama sa strane. Albert je visok 168 centimetara, ima smeđu kosu i smeđe oči, a odjeven je u traperice i crne tenisice.

Toni Radolović (19) posljednji je put viđen s prijateljima 23. svibnja, oko 22 sata, na adresi Rizzijeva bb u Puli. On je visok 180 centimetara, slabije je tjelesne građe, ima kestenjastu, ravnu kosu, svijetloplave, velike oči i klempave uši. Bio je odjeven u sivu majicu kratkih rukava, tamno plave traperice i tenisice sa špricanim sivo-crnim uzorkom.

Posljednja dosad nestala osoba je Ana Komadina (33). Ona se 23. svibnja, ujutro oko šest sati, bez znanja ukućana, udaljila sa zagrebačke adrese prebivališta Vrankina 20. Srednje je tjelesne građe, visoka 161 centimetar, ima kestenjastu kosu i svijetlo plave oči. U vrijeme nestanka bila je odjevena u narančastu dolčevitu, bijele traperice i smeđe tenisice.