ARSEN BAUK NA VLADI

Svaki građanin može imati imena i prezimena koliko želi

25.05.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela novi prijedlog Zakona o osobnom imenu koji bi trebao pojednostaviti proceduru promjene imena i prezimena za svakog hrvatskog državljanina protiv kojega se ne vodi kazneni postupak

Postojeći Zakon o osobnom imenu datira iz 1992. godine, a prema njemu nitko nije mogao imati više riječi u imenu ili prezimenu. Kako su se građani žalili na ograničenja, ministar uprave Arsen Bauk danas je predstavio izmjene tog zakona.

'Promijeniti ime može onaj koji je državljanin RH i protiv kojega se ne vodi kazneni postupak. Neće više biti potrebno čekati 30 dana od objave na oglasnoj ploči za promjenu imena, a za vraćanje djevojačkog prezimena uveden je novi rok od godinu dana', rekao je Bauk. 

U Zakonu stoji da osoba čije se ime sastoji od više riječi mora i koristiti sve te riječi u potpisivanju dokumenata u pravnom prometu. Novim pravilima olakšat će se i građanima koji su vjenčanjem dobili strano prezime koje se sastoji od više riječi da zadrže prezime u cijelosti. Npr. prije se prezime Vand der Beck spajalo u Vander Beck.