SUMNJA U NAMJEŠTANJE

HRT-u poništen natječaj težak 27 milijuna kuna

Bionic
Reading

Uvaživši dio primjedaba agencije Ban Tours, koja tvrdi da je Hrvatska radiotelevizija (HRT) namjestila posao agenciji Atlas, Državna komisija za kontrolu javne nabave poništila je sporni natječaj

U obrazloženju ističe da natječajna dokumentacija nije bila usklađena sa Zakonom o javnoj nabavi te da je mogla dovesti do diskriminacije ponuditelja ili ograničenja tržišnog nadmetanja. Na Prisavlju, na HRT-u već pripremaju novi tender, na koji će se ponovno javiti oba ponuđača.

HRT
je krajem prošle godine raspisao natječaj za agencijske usluge težak oko 27 milijuna kuna. Sredinom veljače HRT je objavio odluku o odabiru Atlasa kao najpovoljnijeg ponuditelja. Turistička agencija Ban Tours, koja se uz Atlas jedina javila na natječaj, a s HRT-om surađuje posljednjih deset godina, zbog sumnji u netransparentnost krajem veljače podnijela je žalbu Komisiji te kaznenu prijavu protiv HRT-a i Atlasa zbog sumnji na gospodarski kriminal, piše Poslovni dnevnik

Ban Tours imao je brojne primjedbe, neke su odbijene, no Komisija je uvažila žalbu da naručitelj nije jasno opisao predmet nabave, dijelom zbog nedorečenosti u dijelu određivanja cijene zrakoplovnih karata, dijelom zato što je Atlas u svoju ponudu stavio i prvi kvartal ove godine, iako se kao početak obavljanja usluge u natječaju navodio 1. ožujka.

Vlasnik Ban Toursa Željko Marković upravo to smatra najspornijim. Tvrdi da je ponuda na razini cijele godine Atlasu poslužila da manipulira cijenama i bude najjeftiniji ponuditelj na tenderu. Marković dodaje da je Atlasova ponuda možda bila jeftinija (navodno 800 tisuća kuna) od Ban Toursove, no da ta cijena ne odgovara stanju na tržištu.

Tomislav Vintar, predsjednik Uprave Atlasa, kaže pak da je Atlasov korporativni segment poslovanja u Hrvatskoj težak 120 milijuna, pa Atlas može imati nižu cijenu od Ban Toursa, koji je znatno manja agencija.

'To su zakoni tržišta, ja ne moram objašnjavati kako dolazimo do naše cijene, ali s Atlasovim prihodom, koji je samo u segmentu poslovnih putovanja iz Hrvatske pet puta veći od ukupna prihoda mog konkurenta u navedenom natječaju, bilo bi neobično da Atlas ne može ponuditi nižu cijenu', objašnjava Vintar, koji smatra da Ban Tours HRT-u čini medvjeđu uslugu jer će naručitelj otezanjem procesa platiti višu cijenu poslovnih putovanja u 2012.