Hrvatska ŠPREM NAJAVIO MOGUĆNOST

I Sabor će zapošljavati volontere po Mrsićevu modelu?

Hrvatski sabor svoj će dan uobičajeno proslaviti 30. svibnja i tako obilježiti 22 godine od konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačog sabora. Samo dan ranije u Saboru će se održati i svečana akademija kojom će se obilježiti hrvatsko pristupanje Europskoj uniji. Odluke su to koje je danas donijelo Predsjedništvo Sabora, a o kojima je novinare obavijestio predsjednik Boris Šprem

Predsjedništvo Sabora, pojasnio je Šprem, jednoglasno je donijelo odluku kojom se uvode neke novine u stručnu službu Sabora, koja inače obavlja stručne, analitičke i administrativne poslove za potrebe zastupnika i Sabor u cjelini.

'Prva i najznačajnija novina jest da se uvodi Ured za europske i međunarodne poslove, s obzirom na to da ubrzano pristupamo EU i da već imamo svoje promatrače u Europskom parlamentu. U toj situaciji pripremamo se za to, a pogotovo kada se donese Zakon o odnosima Sabora i Vlade s institucijama EU, da stručna služba Sabora bude osposobljena i da ide u susret kvalitetnoj pripremi zastupnika da mogu funkcionirati što bolje u Europskom parlamentu. Druga novina je to da služba koja se bavi odnosima s javnošću ubuduće bude podijeljena na Službu za medije koja će se baviti odnosima s javnošću u širem smislu te riječi, dok bi služba za građane bila prije svega usmjerena na izravan kontakt s građanima. Osuvremenili bismo komunikaciju s građanima ne samo putem interneta i saborske televizije, nego i neposredno, a to je ono što nam nedostaje', pojasnio je Šprem.

Kontakt s građanima značio bi i osuvremenjavanje volontiranja u Saboru. 'Godišnje oko 14 tisuća građana posjećuje Sabor i educira se na različite načine o radu Sabora. Želimo kroz upravo stručnu službu za kontakt s građanima što više pridonijeti osvješćivanju građana kako ćemo djelovati u okviru institucija EU. Što se tiče volontiranja, njega ima, ali je to dosta neuređeno, pa želimo programe da se zna unaprijed kako će to izgledati i tko će sve to moći koristiti', pojasnio je Šprem.

S obzirom na to da se volontiranje želi osuvremeniti, novinari su Šprema upitali razmišlja li se možda u Saboru i o primjeni Mrsićeva modela volontiranja za 1600 kuna naknade.

'S tajnikom Sabora dogovaram da se nađe prostor za takve mogućnosti. Mi smo ostali bez desetak djelatnika, neki su s 1. siječnja otišli u mirovinu, neki su otišli na druga radna mjesta. Na taj način smo godišnje uštedjeli oko dva milijuna kuna i to nam daje mogućnosti da, a treba nam u pojedinim sektorima, zaposlimo mlade ljude i to ćemo nastojati učiniti', potvrdio je Šprem.

195489,193157,184233,181852
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još