PROGLAS POVORKE PONOSA

Zagreb Pride 2012: Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san

24.05.2012 u 12:50

Bionic
Reading

Da bi se nešto nazvalo obitelji, nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo - podsjeća Organizacijski odbor Povorke ponosa 2012, koji najavljuje da će se 16. lipnja u Zagrebu 11. put zaredom održati društvena i politička manifestacija Zagreb pride na temu LGBTIQ obitelji i pod sloganom 'Imamo obitelj! Tisućljetni hrvatski san'

Zagreb pride 2011.

Glavni dio ovogodišnjeg Pridea održat će se od 8. do 16. lipnja, a Povorka ponosa počet će okupljanjem u 14 sati na Trgu žrtava fašizma te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i završiti javnim skupom i koncertom u parku Zrinjevac.

'Pozivamo sve građanke i građane da dignemo naš glas i podržimo LGBTIQ obitelji i sve LGBTIQ osobe i naša životna partnerstva diljem Hrvatske. Ovim putem pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost s LGBTIQ pokretom u Hrvatskoj u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba - dolaskom na Povorku ponosa', poručuje Organizacijski odbor Povorke ponosa 2012, čiji proglas prenosimo u cijelosti:Da bi se nešto nazvalo obitelji, nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo

'Mi smo lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i kvir majke, očevi, djeca, rođaci, tetke, strine, ujaci, stričevi, samkinje i samci, udovice i udovci. Sretni/e i tužni/e, voljeni/e i nevoljeni/e, siromašni/e i privilegirani/e, rađamo se, školujemo, živimo i radimo, plaćamo poreze i doprinose bez ikakvih olakšica, biramo na izborima ili ih se pak gnušamo, veselimo se i plačemo, rastajemo se i sastajemo, volimo i ne volimo, živimo i postojimo otkad je svijeta i čovjeka.

Nazivaju nas istospolnim zajednicama, istospolcima, registriranim životnim partnerstvima, homoseksualcima i lezbačama, kurvama i pederima, promiskuitetnim nakazama, otpadnicima i ološem ili pak samo lažnim problemom ovoga društva. Marginaliziraju nas i isključuju iz društva.

No mi smo zajednica koja ne isključuje nikoga. Mi, koji/e koračamo u Povorci ponosa Zagreb Pridea, zajednica smo koja traži puna građanska prava za sve: lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne osobe i heteroseksualne, strejt prijateljice i prijatelje. Mi smo ti koji svojim životima, svojim identitetima i iskustvima, svojim potrebama za jednakopravnošću ne mašemo mačem superiornosti, ne dociramo s visoka i ne tumačimo drugima kako da uređuju vlastite živote.

Jedanaesti put u Zagrebu zauzimamo ulice svoga grada da bismo ponovno potvrdili svoju svetu misiju: mi smo na strani pravde, ne egoizma!

Potječemo iz obitelji, nismo začeti po duhu svetom, nisu nas donijele rode

Izbacite homofobiju iz Vlade i vjeronauka!
Ne trebamo učitelje, sveučilišne profesorice, estradne zvijezde, populističke političare i licemjerne ministrice, premijere i predsjednike, popove i vračeve, fundamentaliste i fanatike, talibanske komentatore i pučke tribune, psihijatrice i doktore da nas uče što to obitelj jest! Jer mi znamo što je obitelj! Mi jesmo obitelj. Mi nismo nastali/e slučajno: i sami/e potječemo iz obitelji, nismo začeti po duhu svetom, nisu nas donijele rode.

Oni/e sretniji/e među nama odrasli su u obiteljima punima ljubavi, poštovanja, razumijevanja i podrške. Druge od nas, rođene u svetoj obitelji, blagoslovljenoj od svećenika i priznatoj od države i društva, tukli su, mrzili, silovali, istjerivali iz domova i diskriminirali.

Obitelji nisu one koje tjeraju gej dječaka psihijatru, psihologu ili svećeniku-egzorcistu; obitelji nisu te koje transeksualne djevojke prisiljavaju uzimati testosterone; nisu obitelji te koje inzistiraju da se lezbijke udaju za muškarca, nije obitelj ona koja transeksualnim dječacima negira pravo na odlučivanje o njihovim tijelima; nisu obitelji te koje su zadojene slijepom mržnjom i odbacivanjem vlastite djece! Da bi se nešto nazvalo obitelji, nije dovoljno imati samo dvije osobe različitog spola i njihovo biološko potomstvo. Obitelj je ona u kojoj se ženu ne mlati, u kojoj sin nije zlostavljan, čija djeca nisu ponižavana i zanemarivana.

Ljubav je ta koja okuplja i osmišljava obitelj. Obitelj je ona u kojoj se voli, poštuje i prihvaća!
Mi smo ta obitelj! Istospolne, raznospolne, homoseksualne i heteroseksualne... sve su te zajednice obitelji! Nismo drukčiji ni mi LGBTIQ roditelji/ce, niti su drukčija naša djeca! Djeca koja postoje i koja žive u Hrvatskoj. Neka najesen kreću u školu, druga je uskoro završavaju, a treća će se tek roditi. Djeca koja su nastala našom odlukom, odlukom nas roditelja. To su djeca koja su voljena nevezano uz način na koji su došla na svijet: planiranjem, mogućnostima koje nudi suvremena medicina, usvajanjem ili su rođena u nekim drugim, prijašnjim obiteljima koje smo pokušali/e graditi.

195537,194594,184104,193128
Nikad se nećemo zadovoljiti milostinjom, zahtijevamo jednakopravnost!



Mi koji/e smo dio velike LGBTIQ obitelji odbijamo biti nevidljivi/e, odbijamo biti neravnopravni/e, odbijamo slušati poruke da naše obitelji ne postoje.

Nikada se nećemo zadovoljiti milostinjom, mrvicama i licemjernim kompromisima vladajućih i bigota. Ne zadovoljavaju nas njihove poruke da će nam velikodušno priznati samo neka prava. Mi želimo i tražimo sva prava, zahtijevamo jednakopravnost!

Mi koji/e koračamo u Povorci ponosa sad kažemo – dosta! Dosta vulgarnim uvredama poput onih koje gledamo na televiziji, čitamo u novinama i slušamo na radiju. Kažemo dosta sofisticiranim uvredama političara/ki.

Bauk pederluka kruži Hrvatskom - nikad ništa više neće biti isto!



Naša vizija je prihvaćanje, naša želja je jednakopravnost, naša potreba je solidarnost. Ovo su vrijednosti na kojima bi trebale počivati sve obitelji – životne zajednice i partnerstva izgrađena na ljubavi, a ne na mržnji. Mi ćemo izboriti svoje pravo da uređujemo svoje živote kako želimo. Kao punopravni i ravnopravni subjekti društva u kojem osobna sloboda jednog pojedinca/ke prestaje tamo gdje počinje sloboda drugog/e.

Izgrađivat ćemo svoje obitelji, odgajati i školovati svoju djecu, podržavati se u znaku ljubavi i solidarnosti, imati veliku, ponosnu i samosvjesnu LGBTIQ zajednicu, društveno odgovornu i utjecajnu. I zato poručujemo svima, drage prijateljice i dragi prijatelji – u ovoj borbi za pravdu bit će povrijeđeni mnogi/e od nas, a mnogi/e već jesu.

Krv lezbi, pedera, bipsića/ki i trandži te svih nas prezrenih prolijeva se po čitavom svijetu. Istovremeno bauk pederluka kruži čitavom Hrvatskom; danas Zagreb i Split, sutra Osijek, Rijeka, Zadar... Nikad ništa više neće biti isto. Nikakva religijska, stranačka ili takozvana obiteljska tradicija ne može zaustaviti promjenu. Zato što svijet uvijek ide naprijed – stalna na tom svijetu samo mijena jest! I postat ćemo građani/ke, i bit ćemo ljudi – punopravni/e i jednaki/e. Jer naše vrijeme je došlo, a velik je posao pred nama. Naša će ljubav pobijediti svaku mržnju!