RAZMJENA ZEMLJIŠTA

Još jedna optužnica protiv Čehoka vraćena na doradu

23.05.2012 u 21:13

Bionic
Reading

Koprivnički Općinski sud vratio je na dopunu optužnicu protiv Ivana Čehoka, bivšeg varaždinskog gradonačelnika, koju je podignulo koprivničko Općinsko državno odvjetništvo (ODO). Optužnica je podignuta zbog sklapanja štetnog ugovora kojim se mijenjalo zemljište između Grada Varaždina i Parkova, komunalnog poduzeća u gradsko-privatnom vlasništvu

Inače, ovaj slučaj bio je i predmet postupanja USKOK-a, ali je vraćen na nižu razinu, jer se zaključilo da se ne radi o zlouporabi položaja.

'Optužno vijeće smatra da se trebaju raspraviti određene stvari, a u sklopu toga provesti i građevinsko vještačenje, što još nije učinjeno, iako je postupak počeo 2008. godine', doznajemo od Čehokove odvjetnice Jasne Novak.

Riječ je o slučaju iz 2006. kada je Gradsko poglavarstvo donijelo zaključak prema kojem se odobrava zamjena nekretnina na način da Grad Varaždin prenosi u vlasništvo Parkova dio zemljišta nasuprot varaždinskoga groblja, a Parkovi su se zauzvrat odrekli svojeg prava da se upišu kao vlasnici park-šume Jelačićke uz Dravu.

Sukladno tome, Čehok je sklopio ugovor s Miljenkom Ptičekom, bivšim direktorom i suvlasnikom Parkova, koji je izazivao sumnje jer, uz ostalo, u trenutku sklapanja ugovora ni Grad Varaždin, a ni Parkovi nisu bili vlasnici nijedne od nekretnina koje su međusobno mijenjali, već su to postali nekoliko mjeseci kasnije kada su se upisali u zemljišne knjige.

Nakon zamjene nekretnina, Parkovi su prodali dio dobivenog zemljišta, točnije 15.000 četvornih metara nedaleko od varaždinskog groblja slovenskom trgovačkom centru za oko 17 milijuna kuna.

U nepuna dva tjedna tako su dvije optužnice protiv Čehoka vraćene na doradu. Prva je, kojem se Čehoka i još četvoricu tereti da su oštetili gradski proračun za 40 milijuna kuna, podsjetimo, vraćena na zagrebačkom Županijskom sudu, jer su Optužnom vijeću, između ostalog, bila sporna građevinska vještačenja.