MILANOVIĆ NAJAVIO REZOVE

'Božićnice i regresi su uspomene iz ljepših vremena'

23.05.2012 u 16:36

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u Bruxellesu sudjeluje na neformalnom summitu EU na kojemu će se raspravljati o tome jesu li mjere francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o gospodarskom rastu bolje od mjera fiskalne discipline njemačke kancelarke Angela Merkel

'Ja sam za model koji zagovara vidljiv i održiv rast i koji ne gura zemlju u dužničku krizu. Mnoge su države stale sa zaduživanjem, ali rasta nema. A bez rasta nema investicija. Istovremeno, investitori traže financijsku stabilnost, dakle nulte ili minimalne deficite, ali u tom slučaju nema rasta, a kad nema rasta, ni time nisu zadovoljni. Negdje treba naći izlaz iz tog zatvorenog kruga', rekao je Milanović.

Upitan hoće li zbog mjera štednje morati otpuštati ljude iz državne uprave i javnih poduzeća, premijer je rekao kako je njegova Vlada sačuvala sva radna mjesta u javnim i državnim tvrtkama koja uopće nisu restrukturirana kao i razinu plaća, ali i da žele rezati sve dodatke iznad toga'.

'Hrvatska je ispotpisivala niz kolektivnih ugovora koji nas strahovito opterećuju. Želimo sačuvati radna mjesta ili skoro sva koje je moguće te razinu plaća. Sad, tu kad stanem to je strašno puno. Mnoge od ovih država su išle ispod toga. Ona prava koja su povrh toga, dakle dodaci, božićnice, regresi i tako dalje, sve su to uspomene iz nekih ljepših vremena.

Bitno je raditi, bitno je primati plaću i to je to. Ja bih bio najsretniji da svima mogu dati dvije tisuće eura plaću. Ali to je nemoguće. Grčki su umirovljenici imali veće mirovine nego u Austriji i sada to predstavlja problem', zaključio je Milanović.