UN - 20 GODINA U HRVATSKOJ

'Tu smo za vas u dobru i u zlu'

22.05.2012 u 20:30

Bionic
Reading

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ureda UNDP-a u Zagrebu, u utorak je na zagrebačkom Zrinjevcu održana svečana proslava 20. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton, prigodno je, prvi put, održala govor na hrvatskom jeziku. Vinton je upotrijebila metaforu i usporedila ružno vrijeme s UN-ovom ulogom u RH.

'Tu smo uz vas, u dobru i zlu, po ružnom i lijepom vremenu. Priznanje Hrvatske prije 20 godina došlo je upravo u jednom takvom olujnom vremenu. Kroz dva desetljeća članstva Hrvatska je pokazala da zna da je UN jak onoliko koliko su jake njegove članice.

A Hrvatska je svojim iskustvom mirovnog djelovanja i izgradnje poslijeratnog mira pridonijela da UN bude jača i učinkovitija organizacija. Ovom proslavom obilježavamo postignuća Hrvatske kao samostalne države i kao cijenjenog člana organizacije UN-a', kazala je Vinton.

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako je današnja proslava tek prva u nizu planiranih aktivnosti.

'Naša je namjera ukazati na brojna i različita postignuća RH i njezinih ljudi na međunarodnoj razini i time pridonijeti osjećaju samopoštovanja i vrijednosti u našem društvu. Jednako tako cilj nam je približiti javnoj svijesti aktualna pitanja od globalne važnosti koja iziskuju punu suradnju', kazao je Mimica i naglasio kako se u kratkom razdoblju RH brzo transformirala iz zemlje primateljice u zemlju davateljicu međunarodne pomoći te da je ujedno na europskoj i svjetskoj sceni postala važan subjekt međunarodnih odnosa.

Svečanosti je nazočio i predsjednik RH Ivo Josipović, koji je rekao kako je UN zasigurno organizacija koja je ponajviše pomogla čovječanstvu da prepozna neki drugi put od onog ratova, sukoba, konflikata i svega onog lošeg što mu je povijest nametnula.

'Kada je RH postala članica UN-a, to je zasigurno jedna od najvažnijih godina u našoj povijesti. Ulazak u UN je nešto posebno; tada je RH postala članica najšire svjetske organizacije slobodnih država koje imaju zajednički cilj - očuvati mir, sigurnost i stabilnost u svijetu', kazao je Josipović i naglasio kako je 'UN pozornica na kojoj je Hrvatska uspješno manifestirala svoju politiku dobre volje prema svim ljudima svijeta'.