MORH I LJUDSKI RESURSI

Dali mu otpremninu od 300.000 kuna, pa zaključili da je nezamjenjiv

22.05.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane reagiralo je na napise u medijima priopćenjem u kojem navodi da je ministar obrane 2. travnja zaključio ugovor o djelu s Brankom Pribolšanom, jednim od najboljih stručnjaka za područje javne nabave, s kojim je ranije raskinut radni odnos uz otpremninu, budući da u sustavu nema adekvatne zamjene te ne postoji ograničenje koje bi sprječavalo sklapanje takvog ugovora.

Ministarstvo navodi da je 60-godišnji Pribolšan zahtjev za prestanak službe podnio u skladu s ministrovom Odlukom o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga.

Do dobivanja odobrenja od Ministarstva uprave za raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje radnog mjesta u Samostalnom sektoru za javnu nabavu, navodi se u priopćenju, a budući da u sustavu nema adekvatne zamjene, ministar obrane s Pribolšanom je zaključio Ugovor o djelu kako bi se proces javne nabave mogao nesmetano odvijati. Također i stoga kako bi predstavnicima Državnog ureda za reviziju pružio potrebne informacije glede dosadašnjih postupaka javne nabave u Ministarstvu obrane kojih je revizija u tijeku.

Ugovor je sklopljen na iznos od 4.000 kuna neto mjesečno. Ugovor o djelu ne predstavlja zasnivanje radnog odnosa i nema elemente ugovora o radu, a otpremnina Branku Pribolšanu još uvijek nije isplaćena, ističe se u priopćenju.

Podsjeća se da je ministar obrane u procesu smanjenja broja državnih službenika i namještenika u Ministarstvu obrane, u skladu s vladinom uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva donio i Odluku o visini otpremnine za državne službenike i namještenike Ministarstva i Oružanih snaga RH kojima služba prestane zbog preustroja ili smanjenja snaga.

Njome je omogućen sporazumni prestanak službe odnosno radnog odnosa uz poticajnu otpremninu, navodi se u priopćenju i dodaje da je temeljem te odluke zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa podnijelo 89 državnih službenika i namještenika.

Zbog ravnopravnosti službenika i namještenika nije uvedeno ograničenje navedenog prava niti prema jednoj kategoriji – struci državnih službenika i namještenika, pojašnjavaju iz Ministarstva obrane. Navode i da nije uvedeno ograničenje po kojem se državni službenik i namještenik ne može ponovno zaposliti u roku od tri godine, ako je dobio poticajnu otpremninu, iz razloga što se ta odredba pokazala neprovedivom u praksi, a poslodavac ju nije mogao kontrolirati i sankcionirati.

Ministarstvo obrane još je jučer (21. svibnja) priopćenje dostavilo novinaru Slobodne Dalmacije koji je jedini postavio službeni upit, te stoga nije istinit navod da MORH o navedenom događaju šuti. Slijedom navedenog obrazloženja odbacujemo svaku optužbu da u Ministarstvu obrane vlada kaos, stoji u priopćenju.

Upravo suprotno, svi potezi koje ministar obrane Ante Kotromanović povlači pokazuju jasnu namjeru uvođenja reda, pravodobnog otpočinjanja poslovnih procesa, sklapanja ugovora koji godinama nisu sklapani u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, te transparentnost prema javnosti. Prirodno je da takvo postupanje ponekad nailazi na otpor, ističe se u priopćenju MORH-a.