NITKO JOŠ NIJE ODGOVARAO ZA ZLOČIN

Obljetnica ubojstva 12 policajaca u Borovu Selu

02.05.2009 u 12:05

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava podno spomen-obilježja te komemorativnim skupom danas je obilježena 18. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu

Kod spomen-obilježja u središtu Borova vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji poginulih redarstvenika, izaslanik predsjednika Republike general pukovnik Slavko Barić, dok su u ime Sabora i Vlade to učinili potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugenercijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Ravnateljstva policije MUP-a, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata čiji su članovi u mimohodu prošli od ulaza u Borovo do spomen-obilježja.

U prigodnom govoru potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks kazao je da je ubojstvo hrvatskih redarstvenika u Borovu bila zločinački  planirana akcija kojom je mladoj hrvatskoj državi trebao biti nanesen težak udarac. 'Ove žrtve vape za pravdom, ali i podsjećaju na istinu da je na Hrvatsku izvršena otvorena oružana agresija, a ne da se radilo o građanskom ratu ili da je Hrvatska izazivala da bude napadnuta', poručio je Šeks.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je nadležne institucije da učine sve kako bi krivci za ubojstvo i masakr hrvatskih redarstvenika u Borovu, nalogodavci i izvršitelji, bili privedeni pred lice pravde. 'Zbog svoje požrtvovnosti, hrabrosti i ljubavi prema domovini, dvanaestorica ubijenih hrvatskih redarstvenika postala su primjer i nadahnuće svim hrvatskim branitelja u Domovinskom ratu', poručio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko te istaknuo da je doprinos MUP-a u Domovinskom ratu bio nemjerljiv.

Molitvu je vodio vojni ordinarij, msgr. Juraj Jezerinackoji će u vinkovačkoj župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova predvoditi i misu zadušnicu za ubijene redarstvenike. Nakon svete mise na stadionu nogometnog kluba Cibalia održat će se atletske utrke Memorijala dvanaest redarstvenika, ustanovljenog u spomen na ubijene redarstvenike. Na sportskim terenima u Vinkovcima, Vukovaru, Jarmini i Nuštru, u sklopu Memorijala, održat će se boćarski, malonogometni, kuglački i streljački turnir te turnir u gađanju letačkih meta.

U Borovu je 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijeno dvanaest hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega, koje su tijekom redovite ophodnje u noći sa 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ubijeni su i masakrirani redarstvenici Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.