TEČAJ UZ POMOĆ TEHNIKE

U Valbandonu uče kako otkriti ilegalne imigrante

21.05.2012 u 20:23

Bionic
Reading

U organizaciji veleposlanstva SAD-a i Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je u Valbandonu počeo prvi od dvodnevna treninga o primjeni sofisticirane tehničke opreme, namijenjene otkrivanju ilegalnih imigranata duž zelene granice

Riječ je o Programu za kontrolu izvoza i sigurnost granica (EXBS), koji se u suradnji s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj kontinuirano provodi od 2001., a kako je istaknuo pomoćnik načelnika Uprave za granicu Stipica Kuna, samo u tehničku opremu je do sada uloženo milijun i pol dolara.

Ovom prigodom kroz program EXBS provodi se obuka o korištenju termovizijskih i digitalnih kamera, GPS-a i sofisticiranih programa koji omogućavaju brži i lakši operativni rad na terenu, a u oba tečaja uključeno je po dvanaest pripadnika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice MUP-a, s tim da su kao promatrači tijekom prve obuke u Valbandonu nazočna i dva pripadnika makedonske granične policije.

Pokazna vježba otkrivanja imigranata, namijenjena medijima, zbog kišnog vremena nije održana, no kako smo se uvjerili na konferenciji za novinare u Valbandonu, iako je riječ o treningu - radi se s vrhunskom terenskom opremom, načinjenom od suvremenih materijala pa je prikladna za nošenje što povećava mobilnost.

Kako napominje Kuna, neka od zanimljivih tehničkih pomagala koja su tijekom provođenja EXBS programa stigla u Hrvatsku su, na primjer, Mustang odijela za ronioce u kojima se može izdržati 18 sati u hladnoj vodi te 280 radijacijskih pagera koji reagiraju na ionizirajuće ili radiološko zračenje.

'Interes nam je izgraditi sustav prevencije, da se manje bavimo represijom. Legalne pa tako i nelegalne migracije ne možemo zaustaviti, ali korištenjem sustava možemo ih kontrolirati, a ako ih nadziremo, onda možemo i utjecati na njihovo kretanje', kazao je Kuna.

Kevin Cummings, savjetnik u programu EXBS, istaknuo je kako je jako zadovoljan dosadašnjom suradnjom te da je cilj obučiti lokalne institucije, jer su oni ti koji najbolje poznaju područje koje nadziru, a kroz sustav razmjene znanja i iskustava, Hrvatska će pomoći u obuci susjednim zemljama.

Naime, iako će EXBS program nastaviti djelovati u Hrvatskoj, u sljedećem će se razdoblju fokusirati na pomaganje hrvatskim agencijama da postanu mentor zemljama u regiji. Tako, na primjer, Uprava za granicu radi na seriji obuka za kosovsku policiju.