LIJEČNICI U ILEGALI

Bolnicu u Zaboku neće zatvoriti, samo će je novčano kazniti

21.05.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Državni inspektorat priopćio je danas, u povodu nedavnih medijskih napisa o tome da u zabočkoj Općoj bolnici operiraju umirovljeni liječnici, kako je u toj bolnici proveden inspekcijski nadzor te je utvrđeno da je na temelju ugovora o djelu tamo radilo devet umirovljenih liječnika s kojima poslodavac prije početka rada nije sklopio ugovore o radu u pisanom obliku

Poslodavac je prije početka rada bio dužan s njima sklopiti ugovore o radu u pisanom obliku, jer je riječ o poslovima koji, s obzirom na prirodu posla te ovlasti poslodavca, imaju obilježja posla za koji se mora zasnovati radni odnos. Tih devet umirovljenih liječnika poslodavac također nije prijavio na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje s prvim danom početka rada i na odgovarajuće radno vrijeme, što je također bio dužan učiniti.

Nadležni inspektor stoga je, kako se navodi u priopćenju, 14. svibnja ove godine poslodavcu usmenim rješenjem u zapisniku privremeno zabranio obavljanje djelatnosti, dok ne otkloni nedostatke u poslovanju, a najkraće u trajanju od 30 dana.

Ta je mjera postala izvršna istekom roka od dva dana od dana izricanja rješenja, odnosno 17. svibnja.

Poslodavcu je u rješenju također bila navedena zakonska mogućnost tzv. 'otkupa od izvršenja mjere', odnosno da se izrečena mjera neće izvršiti, a usmeno izrečeno rješenje će se ukinuti, ako poslodavac u roku od dva dana od izricanja rješenja inspektoru dostavi dokaz da je otklonio nedostatke i u državni proračun uplatio novčani iznos od 30.000 kuna, za svakog nezakonito zaposlenog radnika.

Poslodavac je također upozoren i da će, ako ne uplati taj iznos, na izvršenje biti prisiljen izricanjem novčanih kazni odgovornoj osobi.

S obzirom na to da inspektoratu nisu u propisanom roku dostavljeni dokazi o otklanjanju utvrđenih nedostataka i uplati, rješenje je postalo izvršno te su se stekli uvjeti za njegovo prisilno izvršenje.

S obzirom na to da je riječ o bolnici, ističe se u priopćenju, rješenjem je utvrđeno i da će se to učiniti naplatom novčanih kazni u propisanom iznosu, a ne pečaćenjem.