VELIKI COMEBACK KRPINE

'Ne sjećam se da ste se suprotstavili Sanaderu!'

Bionic
Reading

Oko 20,30 sati trebali bi biti poznati prvi rezultati izbora u HDZ-u, i to nakon što je u 18 sati zaključen prvi krug glasovanja. Prije zaključenja glasovanja HDZ-ovci su iskoristili posljednje minute kako bi u raspravi o izvješću aktualne predsjednice stranke Jadranke Kosor pohvalili njene dobre i loše poteze, pri čemu je najviše pažnje plijenio govor Drage Krpine

Prvi je za govornicu u raspravi stao kandidat za zamjenika predsjednice stranke Andrej Plenković. 'Malo mi je žao da nismo imali prigodu da se obratimo izaslanicima, bar nas trojica kandidata za potpredsjednika. Protekle tri godine s Kosor su fenomen koji će ući u studije političkog kriznog upravljanja. Nije bilo okolnosti koja se može zamisliti, a da nije bila na dnevnom redu', rekao je Plenković.

'Ostvaren je strateški cilj - završetak pregovora s EU. Na drugom je mjestu neselektivna borba protiv korupcije koja je uzela korijene i među pojedincima u HDZ-u. Čini mi se da sada, nakon ovog Sabora, moramo naći snagu za tri cilja: da budemo svi jedinstveni, jedan tim i stranka, da se na nagažirani način bavimo strankom, da učinimo jakim sve naše ogranke, da premostimo jaz između mladeži i politički angažiranih u Saboru. Drugi cilj je da izmjenimo platformu. Samo tako ćemo vratiti povjerenje birača i da se identificiraju s našim vrijednostima. Treće: bilo je dosta riječi o ideološkom svjetonazoru stranke. HDZ ima precizne temeljne dokumente stranke. Nije problem u svjetonazoru nego ponašanja pojedinaca koji su klijentelizmom doveli stranku gdje jest', kazao je u raspravi Plenković

Nakon njega se za riječ javila i saborska zastupnica HDZ-a Đurđica Sumrak, koja je u svojoj raspravi posebno pohvalila svoju blisku prijateljicu Jadranku Kosor. Kazala je kako se stranka mora okrenuti Europi i mladima.

'Postoji samo jedno domoljublje i to je Tuđmanovo. Nažalost, devijantna ponašanja pojedinaca dovela do gubitka izbora. Ja sam sigurna da će razum pobijediti i da će mladi ljudi i žene dobiti prostora za više angažmana u stranci', kazala je Sumrak.


U raspravi je sudjelovao i predsjednik Kluba utemeljitelja Đuro Perica. 'Hrvatska demokratska zajednica ne treba biti nova ne treba biti promijenjena nego je ono što je. Da nismo išli mijenjati i prilagođavati se ne bi imali takvu sramotu od svojevremenog čelnika HDZ-a. Mi smo Tuđmanovi HDZ-ovci, onakvi kakve nas je Tuđman naučio. Nitko nam ne treba dati savjete. Svatko je u stranci s nekim interesom, razlika je je li osobni ili opći. Ja sam siguran da je u 99 posto interes opći – služiti domovini kroz članstvo i djelovanje strake', kazao je Perica.

Poručio je kako na sljedećim izborima ipak trebaju postojati neki kriteriji za osobe koje se žele kandidirati na neku funkciju. 'Neću nikoga po imenu spominjati, ali netko tko je dolazio pa odlazio iz stranke, to nije uredu. Sanjkati se, slalomaši politički... Ja, na sreću vjerujem u HDZ-ovsku pamet i razboritost', rekao je Perica.

Jedan od kandidata za potpredsjednika HDZ-a, Drago Krpina prozvao je stranačke kolege, a posebice se obrušio na bivšeg predsjednika stranke Ivu Sanadera.

‘Demokratičnost za vrijeme Ive Sanadera bila je izbačena iz stranke. Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno', rekao je Krpina.

Upitao je sve koji su bili u najužem vodstvu stranke sa Sanaderom mogu li navesti primjer kada su mu se suprotstavili.

'Jeste li se suprotstavili kada je davao naloge za akcijske planove za uhićenje naših generala, jeste li se suprotstavili kada je pristao na ponižavajuću koaliciju sa Stanimirovićem koji je ratovao protiv Hrvatske, jeste li se suprotstavili kada je iz hrvatskog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju u Srbu', upitao je Krpina.’, ocijenio je Krpina.

Komentirao je i upite koji su mu upuećni u povratku u politiku, rekavši kako ‘ne zna je li se vratio’. ‘Novo vodstvo HDZ-a mora okupiti najbolje što Hrvatska ima, a ne najpokornije i najposlušnije što je Hrvatska imala. Hrvatskoj je potreban HDZ, kao i ‘90-ih’, rekao je Krpina.
Miroslav Tuđman ocijenio je kako ‘bez HDZ-a ne postoji budućnost Hrvatske i njene demokracije’.

‘Svođenje HDZ-a na minornu stranku imalo bi posljedice i po budućnost Hrvatske. Kako bi ponovno postao vladajuća stranka, nužno je napraviti niz simultanih koraka, a to su prilagodba programa stranke okolnostima u svijetu, priznati vlastite pogreške, te konsolidarati i nastaviti demokratizaciju stranke’, predložio je Tuđman.

Po njegovom mišljenju, ‘načela na kojima je predsjednik Tuđman vodio Hrvatsku i politiku i danas vrijede’. Smatra i da je načinjeno niz pogrešaka koje se više ne smiju ponavljati, poput ‘pogrešnog načina vođenja politike u vrijeme Sanadera pod geslom ‘nema alternative Eu’ ili potpore razbijanju HDZ-a u BiH’.

‘Nismo balkanska, već srednjoeuropska i mediteranska zemlja. Nismo ni zemlja nastala na ratnim zločinima, kao što se u Haagu pokušava dokazati generalima’, poručio je Miroslav Tuđman.

Podsjetimo, samo glasovanje započelo je iza 13 sati, a glasovanju je najvjerojatnije pristupilo svih 2.017 izaslanika koliko ih se pojavilo na izbornom Saboru. Špekulira se da nitko od pet kandidata - Tomislava Karamarka, Jadranke Kosor, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića neće dobiti dovoljan broj glasova te da će se morati ići u drugi krug, čiji se rezultati očekuju iza ponoći.