PRVI REZULTATI OKO 19 SATI

Glasovalo dvije trećine HDZ-ovih izaslanika

Bionic
Reading

Na Općem saboru HDZ-a u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski nešto prije podneva započelo je predstavljanje programa predsjedničkih kandidata. Prvi na redu bio je Tomislav Karamarko, s obećanjem da će, ako ga izaberu, biti 'pokretač i radnik za hrvatski narod'. Nakon što su se izredali svi kandidati, određena je pauza tijekom koje će delegati prionuti glasovanju. Neslužbeno se doznaje da bi prvi rezultati mogli biti poznati iza 19 sati

Tomislav Karamarko je, umjesto 10 minuta, govorio 20-ak minuta, zbog čega ga je predsjednik Radnog predsjedništva HDZ-a Ivan Šuker upozoravao, a kasnije mu je ipak dozvolio da govori koliko želi.

'Svi će imati pravo govoriti koliko je štopano Karamarku, dakle 14 minuta', rekao je Šuker i izazvao različite reakcije okupljenih 2017 izaslanika.

Karamarko se u svome obraćanju najprije zapitao: 'Što smo danas na Sabor HDZ-a donijeli sa sobom? Kakav osjećaj, kakvu odluku i koje očekivanje? Znam da smo svi donijeli emociju za našu domovinu i za HDZ. Donijeli smo snažnu razumsku želju i odlučnost za promjene. Gdje smo mi danas? Izgubili smo izbore i povjerenje svoga naroda, samopouzdanje vlastitih članova. Prošli smo put od agonije do katarze.'

Karamarko smatra da nemaju pravo prebacivati odgovornost, nego pogledati se u ogledalo i zapitati što su mogli bolje. 'Je li ego pojedinaca zasjenio interese stranke i naroda? Stranku treba decentralizirati i demokratizirati u potpunosti. Dosta je univerzalne pameti i autoriteta bez pokrića iz Zagreba! Vrijeme je da svaki član iz Vukovara, Novigrada i Donjeg Miholjca postane ravnopravan član onome koji sjedi na zagrebačkom trgu.'

Po njemu, sadašnjost je jednako izazovna kao i '89. godine kada su stvarali stranku. 'Živimo u vremenu neizvjesnosti. Hrvatska za to, nažalost, nije spremna. SDP i lijeva ideologija Hrvatsku za to ne može pripremiti. To može samo obnovljen i ozbiljan HDZ koji se vrati vrijednostima Franje Tuđmana.'

Nova hrvatska neovisnost, klicao je Karamarko, utemeljena je na 'modernom domoljublju'. A moderno domoljubje je, kaže on: 'Stav, znanje i kompetencija za vođenje zemlje. Sve ovisi isključivo o nama, mi moramo razvijati domaće znanje, nacionalne potencijale, tradiciju i kulturu. Vratit ćemo hrvatskoj samopoštovanje.'

'Obećajem da ću biti pokretač i radnik za hrvatski narod. Slobodna, neovisna i sretna Hrvatska su smisao moga života. Ali, malo toga čovjek može učiniti sam', govorio je Karamarko.


Iako tijekom podnošenja izvještaja nije dobila veliki pljesak, Jadranka Kosor u svojem je govoru i predstavljanju kandidature ipak uspjela oživjeti one koji je podupiru.

'Stojim pred vama čistoga obraza i čistih ruku, radosna i ponosna na ovaj veličanstveni skup. Neću vas iznevjeriti i pošteno i časno ću služiti stranci. Tražim povjerenje za prvi pravi puni mandat kako mi nitko ne bi spočitavao da sam izabrana aklamacijom i da nemam legitimitet i legalitet. Dajte mi povjerenje za puni mandat. Došla sam na čelo kad nas je Sanader napustio i iznevjerio i kada je bivši otišao i pokušao srušiti i stranku i vladu. Bilo je nepodnošljivo teško, no nisam pobjegla i nisam vas iznevjerila ni tijekom nesmiljene borbe u HDZ-u. Vjerujem da ćemo složni i čvršći nego ikada krenuti dalje i da ćemo opet biti pobjednički HDZ', poručila je Kosor.

Spomenula se i svoje imovinske kartice, dodavši kako se u politici nije obogatila. Izaslanicima je preporučila i kakve bi osobine trebao imati budući predsjednik. 'Birajte one koji su vjerni stranci i nisu sudjelovali u zatiranju Tuđmanovih vrijednosti i koji mogu reći što su radili tijekom Domovinskog rata i što su radili za branitelje i generale. Birajte one koji nas neće gurati na margine radikalnog desnog političkog centra', jasno je poručila Kosor, pozvavši izaslanike da 'glasovanjem pokažu kako se daje sve za Hrvatsku i kako se Hrvatska ne daje ni za što'.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Milan Kujundžić ocijenio je stranačke izbore 'povijesnim trenutkom', poručivši kako su 'sve maske u državi Hrvatskoj pale'.

'Bitka za HDZ je bitka za Hrvatsku. Stranka je pretrpjela težak poraz na izborima, HDZ je na optuženičkoj klupi, neki su procesuirani, a zbog pojedinaca cijela je stranka na stupu srama. Pitam - gdje su lopovi iz HNS-a, SDP-a i IDS-a', poručio je Kujundžić.

Ustvrdio je kako je ‘HDZ danas stranka bez jasnog identiteta’, ali se i založio da postane ‘stožerna pobjednička stranka hrvatskog naroda demokršćanske orijentacije’. Posebno se obrušio na bivšeg predsjednika države Stipu Mesića i nekadašnjeg čelnika stranke i premijera Ivu Sanadera.

'U HDZ moramo vratiti predsjednika Tuđmana, a reći zauvijek 'zbogom' kadrovima Udbe i slugama Stjepana Mesića i Ive Sanadera. Oni su izdali Tuđmana. Krenulo je sa svjedočenjima, pričanjem viceva, a onda krađom novca. Užas', konstatirao je Kujundžić.

Založio se da ‘HDZ vrati Hrvatsku kući u kojoj ćemo biti svoji na svome, ali i u EU i globaliziranom svijetu’, te dodao kako ‘bez HDZ-a nema demokracije, a bez demokracije nema Hrvatske’.

‘Probleme ne mogu riješiti oni koji su ih napravili. Kad je HDZ zapao u velike nevolje osjećam potrebu ponuditi se stranci i narodu', rekao je Kujundžić, a u svom obraćanju posebno se obratio i hrvatskim braniteljima i generalima, mladima, ženama, radnicima i poljoprivrednicima.

Kandidat Darko Milinović u svome govoru nije se ustručavao povisiti ton. Najprije se prisjetio prvog Općeg sabora HDZ-a 1992. godine te je zahvalio 'svim premijerima iz HDZ-a koji su gradili veliku i svijetlu budućnost'. Posebno se zahvalio braniteljima i generalima koji su, kaže, napisali najviše rečenica u svijetlu tekovinu hrvatske povijesti. 'I ja sam tada branio i stvarao domovinu s puškom na ramenu', pohvalio se. 

Milinović poziva sve one koji danas u dvorani osjećaju isti poriv kao onaj '90.-ih i koji su 'spremni dati sve za Hrvatsku' da izaberu 'jaku, demokršćansku i tradicionalnu budućnost'. 

'Danas izabiremo demokratizaciju, modernizaciju, europeizaciju i decentralizaciju HDZ-a. Moramo reći 'ne' autokratizmu i pritisku, a 'da' istinskim i demokratskim iskoracima u HDZ-u. 'Ne' kultu ličnosti, 'da' timu i prvima među nama koji će kao pobjednički tim HDZ predstavljati sljedećih 10-ak godina. Recimo 'ne' gubitničkom mentalitetu kojega je u zadnje vrijeme previše. Nakon novog vodstva, reći ćemo 'da' svim pobjedama HDZ-a na svim izborima, tako da napokon pravi demokršćanin dođe i na čelo izvršne vlasti. Zaslužili smo i da demokršćani stanu na čelo izvršne vlasti', rekao je Milinović. 

Ni Milinović nije u svom govoru izostavio Franju Tuđmana: 'Moramo pozvati one marginalizirane i izbačene iz HDZ-a na obnovu zajedništva kako nas je učio dr. Franjo Tuđman.' 

Požalio se da neke institucije pokušavaju kriminalizirati HDZ i poručio onome koji je stranku doveo u ovakvu poziciju neka odgovara: 'Nitko ne može kriminalizirati ova tri sveta slova – HDZ! To su hrabrost, zajedništvo i domoljublje.' 

Uvjerljivo je najmanje oduševljenja među izaslanicima izazvao Domagoj Milošević, koji je kazao kako želi 'vratiti čast i ponos HDZ-ovcima, a zemlju na put napretka'.

'Danas je naša stranka u dubokoj krizi vodstva, identiteta i morala. Vodstvo je prestalo slušati članove i to se mora promijeniti. Snaga HDZ-a nije u zgradama, središnjici i statutu, nego u članovima ogranka i idejama. Danas su mnogi spomenuli Tuđmana, no nije dovoljno spominjati njegovo ime, nego i razmišljati kao on - vizionarski. Danas ne tražimo novoga Tuđmana, jer je on jedinstven i neponovljiv, već onoga koji će, bez svađe, sačuvati HDZ i voditi bitke za uspješnu i stabilnu Hrvatsku u EU.Neka izbori budu točka preokreta jer zajedništvo i povjerenje je među nama i uvijek ćemo biti jedan i jedinstveni HDZ', poručio je Milošević.

Izravan prijenos HDZ-ovog izbornog sabora možete pratiti i OVDJE.